Majitel Saabu nemá peníze. Soud rozhodne o bankrotu

Saab 9-3

Saab 9-3 Zdroj: CC BY-SA 2.0: Remi via Wikimedia

Společnost Labo Test dnes požádala švédský soud, aby vyhlásil bankrot firmy National Electric Vehicle Sweden (NEVS), která je majitelem automobilky Saab. Labo Test je dodavatelem zařízení pro testování automobilových součástek a tvrdí, že mu společnost NEVS od února nezaplatila účty za 150 tisíc švédských korun (asi 455 tisíc českých korun).

NEVS předloni převzala většinu majetku zkrachovalé švédské automobilky Saab, včetně hlavního závodu v Trollhättanu. Začátkem loňského prosince v Trollhättanu obnovila výrobu, letos v květnu ji ale kvůli nedostatku peněz musela dočasně přerušit.

„Čínská společnost Qingbo Investment, která je spoluvlastníkem NEVS, neplní svůj závazek, že bude v případě potřeby financovat aktivity NEVS,“ vysvětlila firma, proč musela přistoupit k dočasnému zastavení produkce, která doposud činila jen šest vozů denně.

Z toho důvodu se prý firma NEVS začala poohlížet po zadních vrátkách. Začátkem července se spekulovalo o vstupu indické automobilky Mahindra & Mahindra, která o Saab projevila zájem hned několikrát.

Krach legendy

Automobilku Saab vlastnil do roku 2010 americký koncern General Motors, který ji prodal nizozemské společnosti Swedish Automobile. V roce 2011 byl Saab nucen přerušit výrobu kvůli nedostatku peněz na platby dodavatelům. Po neúspěšném pokusu o prodej Saabu do čínských rukou vyhlásil švédský soud koncem roku 2011 bankrot podniku. Majetek Saabu pak za nezveřejněnou cenu získala společnost NEVS.

Saab vyráběl automobily od roku 1949 a součástí General Motors se stal v roce 1989. Od té doby ale byl téměř nepřetržitě ztrátový.

Saab: dějiny severské legendy (1. díl)