Majitel Saabu pozastavil prodej divize Spyker

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: reuters

Společnost Swedish Automobile, která je majitelem problémové švédské automobilky Saab, pozastavila dohodu o prodeji své divize sportovních vozů Spyker ruskému podnikateli. Oznámila to dnes firma. Dodala, že na prodeji divize začne opět pracovat, jakmile se stabilizuje situace Saabu.

Peníze z prodeje divize měly být podle agentury AP použity právě na pomoc Saabu. Swedish Automobile začátkem roku podepsala předběžnou dohodu s ruským podnikatelem Vladimirem Antonovem o prodeji divize za 32 milionů eur (zhruba 770 milionů korun).

Firma dnes uvedla, že s Antonovem stále jedná, ale „mohla by zvážit také další možnosti“.

Výroba společnosti Saab byla v dubnu zastavena, protože její dodavatelé přerušili dodávky kvůli nezaplaceným účtům. Švédská média v minulém týdnu informovala o tom, že Saab se chystá požádat o soudní ochranu před věřiteli.

Swedish Automobile se začátkem loňského roku dohodla s americkou automobilkou General Motors, že od ní koupí ztrátový Saab za 400 milionů dolarů (téměř sedm miliard korun). Dohoda tehdy zachránila švédskou značku před postupným ukončením činnosti, o kterém rozhodla GM. Značku Spyker vlastnila Swedish Automobile již před převzetím Saabu.