Malé modulární reaktory nabízejí Česku skvělou příležitost, shodli se diskutující experti

Účastníci diskuze (zleva) J.Rataj, E.Klobouček, J.Duspiva a V.Černý

Účastníci diskuze (zleva) J.Rataj, E.Klobouček, J.Duspiva a V.Černý Zdroj: IVD

Tlak na výstavbu nových bezemisních zdrojů se v jaderné energetice stává katalyzátorem rychlejšího vývoje nových technologií. Řada světových výrobců tak vyvíjí malé modulární reaktory (MMR), jejichž předností oproti velkým jaderným zdrojům je hlavně možnost sériové výroby, snazší doprava a rychlejší realizace. „Skupina ČEZ považuje malé modulární reaktory za velmi zajímavou možnost pro Českou republiku. Je to předvídatelný a cenově stabilní zdroj,“ uvedl místopředseda představenstva ČEZ a šéf Jaderné elektrárny Temelín II Viktor Černý během debaty na Institutu pro veřejnou diskusi (IVD), jež se konala koncem září v Řeži u Prahy a jejímž mediálním partnerem byl deník E15.

Malé modulární reaktory mají být doplňkem energetického mixu, nikoli náhradou velkých zdrojů, jak upozornil Černý. Mají podle něho význam nejen jako samotné energetické zdroje, ale také jako příležitost k zásadnímu zapojení českých průmyslových a výzkumných společností do globálního dodavatelského řetězce.

První malý modulární reaktor v Česku by měl být podle záměru ČEZ postaven v areálu jaderné elektrárny Temelín, kde právě odborníci pracují na studii proveditelnosti. „Soustředíme se na lehkovodní malé modulární reaktory s jednotkovým elektrickým výkonem nad sto megawattů (MWe, megawattů elektrického výkonu – pozn. red.),“ řekl během diskuze Černý.

Podstatné je vědět, kdo může MMR pro svou činnost potřebovat, zdůraznil ředitel divize Jaderná bezpečnost a spolehlivost ÚJV Řež Jiří Duspiva. Možností je podle něho celá řada, uplatnit se mohou v průmyslu, při výrobě elektřiny, mohou sloužit také jako náhrada energetických zdrojů v centrálních systémech vytápění nebo také třeba vyrábět vodík, nadějné bezemisní palivo budoucnosti. 

Podívejte se na záznam konference:

„Jako vhodné se ukazují ocelárny nebo chemický průmysl, které potřebují velký objem energie nahraditelný malým modulárním reaktorem,“ uvedl Duspiva. „I když jsme malá země, v Česku existuje pět projektů malých modulárních reaktorů, na kterých pracují Witkovitz Group, ÚJV Group, ZČU a CV Řež a v pátém projektu v mezinárodní spolupráci mají zastoupení ÚJV Řež a CV Řež,“ dodal.

Schvalování malých modulárních reaktorů se řídí například atomovým zákonem, který sice s malými modulárními reaktory nepočítal, ale na jejich povolování je aplikovatelný, upozornil v diskuzi právník Státního úřadu pro jadernou bezpečnost Eduard Klobouček. Domnívá se však, že schvalovací řízení se z podstaty atomového zákona, stavebního zákona a zákona o posuzování vlivu na životní prostředí potáhne několik let.

„Administrativě a právním předpisům se při schvalování malých modulárních reaktorů nevyhneme. Od prvního července 2023 by měla nicméně nabýt plné účinnosti novela stavebního zákona, která by měla zjednodušit některé procesy,“ objasnil Klobouček.

Vedoucí katedry jaderných reaktorů ČVUT Jan Rataj na závěr diskuze doplnil, že univerzity jsou připraveny na intenzivnější rozvoj oboru jaderné energetiky. Technologie malých modulárních reaktorů je podle něho vítaná a je dobrou zprávou, že studenty technických univerzit tato oblast láká. „Bude především potřeba standardizovat přístup k licencování a malé modulární reaktory bude třeba produkovat ve velkém, aby měly naději na úspěch,“ dodal.