Nábytkový obr Steelcase přesune výrobu z Německa do Česka

Americký výrobce kancelářského nábytku Steelcase uzavře závod v Německu a postaví továrnu v České republice. Stěhování firmu vyjde až na 25 milionů dolarů, tedy víc než 470 milionů korun. Ročně by ale díky nižším nákladům v tuzemsku měla ušetřit miliony dolarů.

Steelcase předpokládá, že počáteční investice do továrny v Česku se bude pohybovat mezi deseti a 15 miliony dolarů. Firma s ní počítá ve druhé polovině příštího roku, uvedla ve zprávě pro americkou burzovní komisi.

Steelcase zahájila jednáním se závodní radou své německé továrny postup předepsaný pro uzavření podniku. Náklady tohoto kroku by se měly pohybovat mezi 20 a 25 miliony dolarů. Celkově ale Steelcase očekává, že přesun produkce z Německa do Česka jí bude od roku 2016 šetřit asi deset milionů dolarů ročně.

Steelcase je největším světovým výrobcem kancelářského nábytku a židlí. Na českém trhu nabízí svou produkci od roku 1993, kdy otevřela v Praze pobočku. Firma po celém světě zaměstnává 10 400 lidí ve 21 továrnách a její tržby v posledním fiskálním roce dosáhly 2,9 miliardy dolarů (téměř 55 miliardy Kč). Kolik lidí má pracovat v tuzemském závodě společnost zatím neupřesnila.