Obří zásilka. Z Bohumína dopravili čtyřkilometrové lano pod Lomnický štít

Lomnický štít

Lomnický štít Zdroj: Lanárna ŽDB

Lomnický štít
Lanárna ŽDB
Lanárna ŽDB
Výroba v bohumínské ŽDB
Expedice lana z ŽDB
18
Fotogalerie

V bohumínské Lanárně, která patří do ocelářského impéria Třinecké železárny miliardáře Tomáše Chreneka, vyrobili čtyři kilometry dlouhé tažné lano pro lanovku na Lomnický štít ve Vysokých Tatrách. Hodnota zakázky je 800 tisíc korun.

Výroba tažného lana trvala dva týdny. Průměr lana je 26,5 milimetrů a jeho hmotnost dosahuje téměř jedenáct tun. „Tažné lano pro lanovou dráhu Skalnaté Pleso - Lomnický štít dodáváme pravidelně již řadu desetiletí. Interval jeho výměny je přibližně šest let,“ řekl ředitel společnosti Petr Adamek.

Lano je vyrobeno podle speciální normy pro lanové dráhy s přepravou osob, na jejichž výrobu má ŽDB Drátovna certifikát. Dvanáctitunový náklad firma expedovala na zesíleném dřevěném bubnu o rozměrech 200 x 120 centimetrů. Transport z Bohumína do Tatranské Lomnice trval 6 hodin.

„Výroba začala přesoukáním lanových drátů, dodaných provozem Tažírna Patentovaných Drátů, na strojní cívky. Pokračovalo se slaňováním vnějších pramenů lana a výrobou polypropylenové duše. Poslední výrobní operací bylo srážení těchto vnějších pramenů a polypropylenové duše v hotové lano,“ uvedla k výrobě Petra Jurásková Macková, mluvčí Třineckých železáren.

Roční produkce bohumínské Lanárny se pohybuje okolo 6 tisíc tun a více než 95 procent produkce jde na export. Nejvíce do Německa, zemí Beneluxu, Polska a Velké Británie. Lana dodává také do USA, Číny, Singapuru, Maroka nebo Spojených arabských emirátů.