Tomáš Chrenek: Třinecké železárny proinvestují dvě a půl miliardy

Tomáš Chrenek, majitel Třineckých železáren

Tomáš Chrenek, majitel Třineckých železáren Zdroj: E15 - Michal Nosek

Tomáš Chrenek, majitel Třineckých železáren
Vysoké pece v Třineckých železárnách
Kyslíkový konvertor v Třineckých železárnách
Třinecké železárny
Původní kontijemná válcovací trať
33
Fotogalerie

Dvě a půl miliardy letos proinvestuje ocelářský obr Třinecké železárny. Portfolio koncernu se navíc v dubnu rozšířilo o výrobce komponentů pro větrné elektrárny Brück AM Zámrsk v Pardubickém kraji.

„Třinecké železárny ročně investují ročně řádově miliardy korun. Umožňuje nám to ekonomická úspěšnost, která v oboru není úplně běžná. Hlavní investice jdou do nových technologií a samozřejmě nevylučujeme ani kapitálové investice. Jednou z posledních je nákup firmy Brück, který v dubnu odsouhlasil antimonopolní úřad,“ řekl severu E15.cz majitel železáren Tomáš Chrenek. Investice v třinecké huti směřují zejména ke zvyšování přidané hodnoty ocelových produktů.

Spuštění provozu nových žíhacích pecí, stavba další zušlechťovací linky, instalace nových brusek sochorů i dokončení přestavby jednoho licího proudu kvůli šesti set milimetrovému průměru kontislitků. To jsou největší ze čtyř z desítek letošních investičních akcí v Třineckých železárnách, jak je vyjmenoval jejich ředitel Jan Czudek.

Třinecké železárny letos plánují vyrobit 2,55 milionu tun oceli, tedy přibližně o 30 tisíc tun více než v roce 2017. Umožní to modernizované výrobní agregáty, jejichž obnova proběhla v průběhu minulého roku.

Třinecký gigant nyní zaměstává sedm tisíc lidí a a je největším výrobcem oceli v České republice. Fungují od roku 1839. Zisk v roce 2016 dosáhl 1,44 miliardy při tržbách 32 miliard.

Prohlédněte si aktuální žebříček miliardářů podnikajících v Česku >>>