Otava válčí s kryptotěžařem. Chce zpátky stovky milionů investovaných do společného IT byznysu

Petr Otava

Petr Otava Zdroj: Petr Otava

Známý průmyslník a 20. nejbohatší Čech podle žebříčku e15 Petr Otava řeší ostrý spor se svým obchodním partnerem Vladimírem Vencálkem. Na kryptotěžaře už dokonce povolal právníky. Požaduje vrátit stovky milionů korun, které Vencálek údajně nepoužil podle jejich původních dohod. Otava v pondělí podal na jeho firmy návrh na insolvenci.

Loni to působilo jako revoluční událost. Byznysmen, který se úspěšně prosadil v těžkém průmyslu, se začal zajímat o nové technologie a jako jeden z prvních českých miliardářů vsadil na datacentra. Otava ohlásil spolupráci s Vencálkem, na vybudování datacenter mu přislíbil stovky milionů korun a v oficiálních prohlášeních oba aktéři slibovali velké plány.

Žebříček nejbohatších Čechů a Slováků >>>

Nyní se situace zcela obrátila. A nejde jen o datacentra, ale také o projekty spojené s blockchainem, které se staly součástí jejich společného podnikání. Od února Otava na Vencálka stupňuje tlak, protože podle něj nezajistil funkční byznys model pro datacentra, jejichž spuštění navíc nabírá zpoždění. Mezitím se ale také dramaticky znehodnotila Otavova investice do kryptoměny Callisto, na které Vencálek postavil svůj kryptoměnový byznys a kolem níž buduje ekosystém aplikací. Callisto má však nyní o řád nižší cenu než v době, kdy do ní skupina zhruba dvaceti investorů včele s Otavou nasypala vyšší desítky milionů korun.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!