Polsko je nábytkářská velmoc, zákazníci to ale nevědí

Výroba nábytku v Polsku

Výroba nábytku v Polsku Zdroj: E15

Výrobci nábytku přispívají k polskému HDP téměř dvěma procenty. Většina jejich produkce míří do zahraničí. Zákazníci však mnohdy ani nevědí, že si kupují polské zboží. Celá branže v Polsku zahrnuje 23 tisíc firem, které zaměstnávají 133 tisíc lidí. V některých oblastech jsou obce, v nichž se dají nábytkářské fabriky, nebo alespoň truhlářství, najít na každém rohu. To je třeba případ dolnoslezské Twardogóry a jejího okolí.

Na vývoz jde 90 procent veškeré polské produkce nábytku. Letos by měla hodnota tohoto objemu stoupnout na 6,6 miliardy eur, jak spočítali experti firmy B+R Studio.

Zdaleka největším odběratelem polského nábytku je Německo, kam míří kolem 40 procent celkového exportu. „Nábytek vyvezený do Německa má stejnou hodnotu jako veškerý polský export do Francie,“ řekl minulý týden na konferenci hospodářské komory výrobců nábytku Andrzej Byrt, šéf poznaňských veletrhů MTP.

I Francie ale představuje důležitý trh. S devítiprocentním podílem na polských exportech je druhým největším odbytištěm. Následují Česko, Slovensko, Litva, Velká Británie, Švédsko a Nizozemsko. Výčet by byl ještě dlouhý, podle prognózy B+R Studia měli polští výrobci nábytku v roce 2012 svou produkci vyvážet do 139 zemí.

Polský export nábytkuPolský export nábytku | E15

Největším problémem branže je fakt, že zákazníci ve světě jsou si málokdy vědomi původu polského nábytku. Odkud nábytek pochází, vědí většinou jen velkoobchodníci. Zboží totiž bývá nabízeno pod obchodní značkou prodejce. A tak z velké části polského vývozu nábytku těží švédský koncern IKEA, který ostatně s polskými dodavateli spolupracoval již za časů lidové republiky. Ale i mnohé jiné firmy lepí svá loga na gauče a skříně zhotovené v Polsku. Zhruba třetina vývozu připadá na segmenty, z nichž se teprve v cílové zemi stavějí hotové výrobky.

Jen několik polských firem vystupuje pod vlastními názvy. Mezi ně patří například Kler, Klose, Paged, Forte nebo Ludwik Styl.