Polský Anwil prodává Spolanu Neratovice

Spolana Neratovice

Spolana Neratovice

Polský Anwil, který patří do skupiny PKN Orlen, chce prodat českou chemičku Spolana Neratovice. Řekl to mluvčí Anwilu Krzysztof Wojdyło. Investoři mohou předkládat nabídky do poloviny července.

„Pokud budeme spokojeni s nabídkami, přistoupíme k další fázi procesu, k výběru firem pro další jednání”, uvedl Wojdyło. Optimistický scénář předpokládá dokončení prodeje Spolany ještě letos. „Ale nemáme žádné pevné datum,“ dodal.

Anwil koupil Spolanu v roce 2006 od Unipetrolu. Za 82 procent akcií společnosti zaplatil 640 milionů korun.

Podle deníku Rzeczpospolita by o chemičku mohla mít zájem polská státní společnost Zaklady Azotowe Tarnów, na možnost nákupu Spolany se u Anwilu ptala už loni. „Pokud by Spolana byla na prodej, doporučoval bych její nákup”, řekl před několika dny polskému deníku Parkiet Robert Gwiazdowski, poradce představenstva Zaklady Azotowe Tarnów.

Tato polská firma vyrábí stejně jako neratovický podnik takzvaný kaprolaktam, který se používá při výrobě umělých vláken. Polská chemička Puławy, která produkuje stejnou látku, svůj zájem o Spolanu vyloučila.

Spolana je jediným českým výrobcem kaprolaktamu a PVC, přes 80 procent její výroby směřuje na vývoz. Firma zaměstnává necelých 800 lidí.