Rýsuje se největší akvizice v japonské historii. Takeda převezme britskou společnost Shire

Shire

Shire Zdroj: Profimedia

Akcionáři dnes na mimořádné valné hromadě v Ósace schválili japonské firmě Takeda převzetí britské společnosti Shire za 59 miliard dolarů (1,4 bilionu Kč). Otevřeli tak cestu největší akvizicí provedené japonskou firmou v historii, díky níž vznikne podle zpravodajského serveru BBC jeden z deseti největších farmaceutických podniků na světě.

Rozhodnutí nicméně nebylo jednohlasné, proti se podle agentury DPA vyslovili například členové zakladatelské rodiny, kterým se obchod jeví příliš nákladný, a obávají se přílišného zadlužení. Nově vznikající skupina bude lídrem v oblasti léčby onemocnění žaludku, neurovědy, onkologie, vzácných onemocnění a krevních terapií používaných například pro léčbu hemofilie. Konkurovat bude zavedeným globálním hráčům typu amerického Pfizeru.

Akcionáři Shire by se měli sejít ještě dnes. V případě jejich souhlasu by převzetí mělo být dokončeno 8. ledna. Příslušné regulační úřady jej již schválily.

Firma Shire vznikla v roce 1986 v Británii, začínala prodejem kalciových doplňků na léčbu osteoporózy. Rychle se rozvíjela díky akvizicím a v roce 2008 se přestěhovala do Irska. Loni činily její tržby 15,2 miliardy dolarů. Dostala se ale pod tlak konkurence výrobců generik a po převzetí rivala Baxalty v roce 2016, za nějž zaplatila 32 miliard dolarů, se zadlužila. Zaměstnává 24.000 lidí v 65 zemích.