ČEZ se inspiruje ve Fukušimě a otestuje trubky na jaderné palivo

ČEZ

ČEZ Zdroj: profimedia.cz

Zvýšit bezpečnost jaderné energetiky v Česku. S tímto cílem bude největší česká energetická firma ČEZ v příštích třech letech simulovat havárie podobné té, která zasáhla japonskou jadernou elektrárnu Fukušima. Testovat bude i trubky na vedení jaderného paliva. Zkoušky provede ve specializovaných zařízeních společnost ÚJP Praha, které ČEZ zaplatí 44,6 milionu korun.

Díky testům, které navazují na práci ÚJP, ÚJV Řež a akademických pracovišť z minulých dvaadvaceti let, by mohly tuzemské jaderné elektrárny lépe zvládat případné havárie a minimalizovat tak vzniklé následky.

„ÚJP Praha otestuje materiály použité na povlak jaderného paliva, různé slitiny zirkonia. Jedna ze simulací havarijních podmínek vychází i ze zkušeností z japonské Fukušimy. Simuluje výpadek chlazení a rychlou oxidaci paliva na vzduchu,“ řekla deníku E15 Alice Horáková, mluvčí ČEZ.

„Pokrytí paliva je tenkou velmi dlouhou trubkou ze zirkoniové slitiny o průměru devět milimetrů. Tvoří první bariéru mezi radioaktivními produkty štěpení a vodou primárního okruhu, tedy životním prostředím,“ řekl deníku E15 Jakub Krejčí ze společnosti ÚJP Praha.

Palivové pokrytí musí mít dostatečnou mechanickou a korozní odolnost při provozních situacích i hypotetických haváriích.

V minulosti byly experimenty provedeny na vzorcích povlakových trubek výrobců dodávajících palivo do jaderných elektráren ČEZ, tedy ruské JSC TVEL i americké Westinghouse. Výsledky testů poslouží Státnímu úřadu pro jadernou bezpečnost jako podklady pro bezpečnostní průkazy materiálu.

V poslední době se v Česku opět řeší případná stavba nového jaderného zdroje a role ČEZ při tomto projektu. Možností je i prodloužení životnosti jaderné elektrárny Dukovany či stavba jejího nového bloku. Podle premiéra Andreje Babiše (ANO) by měla zajistit stavbu dceřiná firma společnosti ČEZ, která elektrárnu provozuje. Stát je dle Babiše připraven podpořit investici tím, že ji bude garantovat jako druhý v pořadí. Proti záměru se však postavili minoritní akcionáři ČEZ na poslední valné hromadě.