Saab je zpět, prodávat se bude ale jen ve Švédsku a v Číně

Saab 9-3

Saab 9-3 Zdroj: CC BY-SA 2.0: Remi via Wikimedia

První prototyp Saabu sjel z výrobní linky v Trollhättanu  letos v září
První prototyp Saabu sjel z výrobní linky v Trollhättanu  letos v září
První prototyp Saabu sjel z výrobní linky v Trollhättanu  letos v září
První prototyp Saabu sjel z výrobní linky v Trollhättanu letos v září
4
Fotogalerie
Saab se po dnešku definitivně vrací mezi fungující automobilky. V domovském Trollhättanu začal znovu vyrábět nové vozy, a to Saab 9-3. Automobilka však bude prodávat jen ve Švédsku a v Číně.

„Automobilová značka Saab je opět zde,“ prohlásil prezident konsorcia NEVS Mattias Bergman, které Saab vlastní. Továrna bude prozatím vyrábět pouze deset automobilů týdně. Od prosince bude možné tato auta objednávat prostřednictvím internetu, jejich cena se bude pohybovat kolem 300 tisíc švédských korun (zhruba 925 tisíc českých korun), píše DPA.

Jak už web E15.cz informoval dříve, nejprve se mají v závodě montovat benzinové vozy, které budou vycházet z modelu Saab 9-3 (jeho výroba byla přerušena v roce 2011). Později počítá nový majitel také s výrobou elektrických vozů.

První vůz znovuzrozené značky se bude prodávat výhradně ve Švédsku (s přeplňovaným benzinovým motorem) a v Číně, kam zamíří coby elektromobil. Na příští rok je naplánován facelift.

Automobilku Saab vlastnil do roku 1989 americký gigant General Motors. V roce 2010 ale značku prodal nizozemské Swedish Automobile. V roce 2011 byl Saab nucen přerušit výrobu kvůli nedostatku peněz na platby dodavatelům. Po neúspěšném pokusu o prodej do čínských rukou Saab koncem roku 2011 zbankrotoval. Loni koupila majetek Saabu za nezveřejněnou cenu právě společnost NEVS.