Saab po půl roce přerušil výrobu. Došly mu peníze

Saab 9-3

Saab 9-3 Zdroj: CC BY-SA 2.0: Remi via Wikimedia

Švédská automobilka Saab přežila svou smrt a před několika měsíci se opět vrátila k výrobě aut. Nyní ovšem linky znovu stojí. Finský vlastník National Electric Vehicle Sweden (NEVS) nemá peníze. Automobilka tak ve čtvrtek zastavila stroje na příští čtyři týdny.

Firma NEVS převzala majetek Saabu za nezveřejněnou cenu a loni na podzim obnovila výrobu vozů. Součástí transakce byl i hlavní závod automobilky ve švédském Trollhättanu. Výrobní linky zde ale znovu stojí, protože NEVS nemá dostatek peněz na uhrazení všech dluhů.

„Čínská společnost Qingbo Investment, která je spoluvlastníkem NEVS, neplní svůj závazek, že bude v případě potřeby financovat aktivity NEVS,“ vysvětlila firma, proč musela přistoupit k dočasnému zastavení produkce, která doposud činila jen šest vozů denně.

„Qingbo dohodu nezrušila, naopak tvrdí, že ji naplní. Finance jsme ale zatím nedostali,“ potvrdil mluvčí automobilky Mikael Ostlund.

Qingbo získala v loňském roce dvaadvacetiprocentní podíl ve společnosti NEVS. Objednala si 200 elektromobilů Saab, jejichž výrobu NEVS plánuje.

Krach Saabu
Osud Saabu se začal naplňovat v roce 2010, kdy americký koncern General Motors prodal značku nizozemské firmě Swedish Automobile. O rok později Saab přerušil výrobu, protože nedokázal platit dodavatelům. Krátce na to byl ve hře prodej Saabu čínským firmám. K tomu však nedošlo. Koncem roku 2011 pak švédský soud vyhlásil bankrot podniku.