Šéf Škody Auto Bernhard Maier končí. Nástupce zvolí představenstvo v srpnu

Předseda představenstva Škody Auto Bernhard Maier končí

Předseda představenstva Škody Auto Bernhard Maier končí Zdroj: Škoda Auto

Předseda představenstva Škody Auto Bernhard Maier končí
Předseda představenstva Škody Auto Bernhard Maier končí
Předseda představenstva Škody Auto Bernhard Maier končí
Šéf Škody Auto Bernhard Maier končí
Bernhard Maier
8
Fotogalerie

Bernhard Maier na konci července odejde z postu předsedy představenstva Škody Auto, oznámila automobilka. Jeho nástupce bude zvolen představenstvem v srpnu.

Ještě nedávno se spekulovalo, že Maier se postaví do čela divize Porsche. Spekulace vycházely z předpokladu, že nynější šéf Porsche Oliver Blume nahradí koncernového ředitele Herberta Diesse v řízení hlavní značky VW.

Do čela této značky byl však minulý měsíc nakonec jmenován její provozní ředitel Ralf Brandstätter. Změna ve vedení Škody Auto přichází v době širších změn ve vedení koncernu Volkswagen a nejde ani o první změnu v představenstvu Škoda Auto.

Do čela české automobilky byl Maier povolán v listopadu 2015. Funkci tak opouští po téměř pěti letech. Škoda pod jeho vedením uvedla na trh SUV modely Kodiaq, Karoq nebo Kamiq, firma se během jeho působení zaměřila také na elektromobilitu, digitalizaci a konektivitu.

V poslední době nejde o první změnu v představenstvu Škoda Auto. Od 1. července nahradil Dietera Seemanna zodpovědného za nákup Karsten Schnake. Seemann odešel do předčasného důchodu.

Bernhard Maier zahájil kariéru v roce 1984 ve společnosti Nixdorf Computer AG. Vletech 1988 až 2001 pracoval pro společnost BMW AG na různých vedoucích pozicích v Německu i v zahraničí, stal se mimo jiné i vedoucím projektu mezinárodní strategie značek. Působil také ve společnosti Porsche Deutschland GmbH.

„Bernhard Maier je jedním z nejzkušenějších manažerů v koncernu Volkswagen. Ve funkci předsedy představenstva společnosti Škoda Auto výrazně přispěl k dalšímu vyprofilování značky. Jeho léta ve společnosti Škoda Auto patří mezi ta nejúspěšnější v celé 125leté historii automobilky,“ uvedl předseda představenstva Volkswagen AG a předseda dozorčí rady Škoda Auto Herbert Diess. 

Firma loni dodala do celého světa 1,24 milionu aut. Provozuje tři výrobní závody v České republice, vyrábí v Číně, Rusku, na Slovensku, v Alžírsku a Indii, většinou prostřednictvím koncernových partnerství, dále na Ukrajině a v Kazachstánu ve spolupráci s lokálními partnery. Je aktivní na více než 100 trzích. Zaměstnává téměř 39 tisíc zaměstnanců, z toho v ČR téměř 34 tisíc.