Severočeské doly propustí do konce roku stovky lidí

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: Martin Pinkas, Euro

Severočeské doly propustí do konce roku několik stovek zaměstnanců. Masově vyjádřit nespokojenost se odbory zatím nechystají. Ze společnosti, která je členem skupiny ČEZ, odejde asi 350 lidí. Informaci potvrdil člen představenstva Vladimír Budinský. Společnost propouštění zdůvodňuje zvyšováním nákladů na energie a na častější údržbu nerovnoměrně využívaného a více opotřebovávaného zařízení. Odboráři přičítají propouštění neúspěšným akvizicím skupiny v zahraničí.

Organizační změna se týká zhruba šesti procent zaměstnanců. Firma působí v okrese Chomutov, Most a Teplice. „Na každém ze tří úřadů práce se bude jednat řádově o desítky nových zájemců,“ uvedl Budinský. Úřad práce ČTK informaci potvrdil, konkrétní počty ale ještě nemá k dispozici. Bez práce je jen na Chomutovsku bezmála 10.000 osob, nezaměstnanost se pohybuje okolo jedenácti procent.

„Rozhodlo se, že se náklady musí plošně snížit o 17 procent a nejjednodušší je ušetřit na lidech,“ řekl ČTK Šimon Vohar ze Severočeského sdružení odborových organizací důlního průmyslu. Odboráři žádné demonstrace proti propouštění nechystají. „Lidi se bojí o práci, nejsou schopni svou nespokojenost nějak hromadně vyjádřit. Obracíme se na místní politiky,“ řekl Vohar

Čtvrtina techniků, zbytek dělníci

Představenstvo společnosti Severočeské doly schválilo organizační změnu na konci srpna. Z propouštěných osob je přibližně čtvrtina techniků a tři čtvrtiny tvoří dělnické profese. „Opatření jsou nutná pro udržení stabilního hospodaření společnosti. Strategie Efektivní a Bezpečná těžba, kterou společnost Severočeské doly naplňuje, nebude změněna. Organizační změna neovlivní bezpečnost práce v povrchových dolech a nedotkne se ekologického programu budování ochranných opatření pro okolní města a obce, rekultivace a obnovy krajiny po těžbě,“ uvedla společnost ve zprávě zaslané ČTK.

Severočeské doly loni hospodařily s provozním ziskem 5,1 miliardy korun, což bylo nejvíce od vzniku firmy v roce 1994. Za růstem zisku byla podle tehdejších slov Budinského dokončená restrukturalizace společnosti. „ČEZ se k nám chová jako ke kolonii, jenom nás pumpuje,“ míní Vohar. Podle něj selhala kontrolní role státu, jenž je majoritním vlastníkem energetické skupiny.

Severočeské doly zaměstnávaly ke konci roku ve dvou dolech 3257 lidí, v dceřiných společnostech dalších téměř 2000 osob. Většina uhlí z dolů SD končí v tepelných elektrárnách ČEZ. Těžební firma ještě v dubnu 2010 prohlašovala, že v příštích pěti letech nepočítá s žádným výrazným propouštěním. Největší útlum hornictví postihl havíře v 90. letech, kdy na severozápadě Čech přišlo o práci 30 tisíc horníků.