Sharp je v mnohamiliardové ztrátě, propustí pět tisíc lidí

televize

televize Zdroj: profimedia.cz

Japonský výrobce elektroniky Sharp hospodařil v prvním finančním čtvrtletí s provozní ztrátou 94 miliard jenů (25 miliard korun) po zisku 3,5 miliardy jenů před rokem. Oznámila to dnes firma. Dodala, že hodlá zrušit zhruba pět tisíc pracovních míst, což odpovídá téměř deseti procentům její celkové pracovní síly. Zhoršila rovněž celoroční výhled.

Čtvrtletní výsledky byly zasaženy poklesem poptávky po televizorech a nadbytečnými kapacitami pro výrobu obrazovek z tekutých krystalů. Analytici podle průzkumu agentury Reuters očekávali nižší provozní ztrátu kolem 44 miliard jenů.

Sharp nyní předpokládá, že v celém finančním roce, který skončí v březnu, vykáže provozní ztrátu 100 miliard jenů. V předchozí prognóze přitom firma počítala s provozním ziskem 20 miliard jenů.

Japonské elektronické společnosti kdysi dominovaly na trhu plochých televizorů, nyní je však trápí slabá poptávka a konkurence jihokorejských firem, které těží z příznivého vývoje směnných kurzů a agresivních investic. Na domácím trhu pak japonští výrobci čelí stagnaci ekonomiky.