Škoda Power v Polsku boduje, získala zakázku za stamiliony

Výroba turbíny ve Škodě Power

Výroba turbíny ve Škodě Power Zdroj: E15 Eduard Erben

Plzeňská společnost Doosan Škoda Power získala v Polsku zakázku na dodávku kompletního turbosoustrojí o výkonu 75 megawattů. Turbosoustrojí je jedním z klíčových prvků pro výstavbu nového elektrárenského bloku v Zabrze. Zakázka v řádu stovek milionů korun je pro Doosan Škoda Power šestým projektem v Polsku za poslední tři roky, informovala mediální zástupkyně firmy Jana Pečenková.

Doosan Škoda Power podepsala kontrakt s firmou Fortum Power and Heat Polska. Kontrakt zahrnuje dodávku a montáž parní turbíny a generátoru a také dodávku a montáž systému ohříváků pro ohřev topné vody.

Elektrárna bude provozována v takzvaném kogeneračním režimu, kdy se vyrábí současně elektřina a teplo. Po uvedení do provozu bude zásobit elektřinou a teplem 70 tisíc domácností v okolí. Kogenerační režim zajišťuje efektivní využití primárního paliva a vede k vyšší efektivitě elektrárny.

V současné době Doosan Škoda Power realizuje v Polsku kontrakty v elektrárnách v městech Stalowa Wola, Tychy, Mondi Świecie nebo EC Nowa.

Doosan Škoda Power loni utržil 9,1 miliardy korun, meziročně o 300 milionů korun více. Podnik s 1350 zaměstnanci, od konce roku 2009 člen jihokorejské skupiny Doosan, vyrábí a dodává zařízení pro elektrárny, především vybavení strojoven parních turbín. Firma, která má téměř desetinový podíl na světovém trhu parních turbín, 100 procent turbín vyváží.