Škoda Power se po letech vrací do Bangladéše, opraví strojovnu elektrárny

Ilustrační foto z továrny Škody Power

Ilustrační foto z továrny Škody Power Zdroj: Archiv/Euro

Plzeňský výrobce turbín Doosan Škoda Power se po letech vrací na bangladéšský trh. Za sto milionů korun bude rekonstruovat havarovanou strojovnu s výkonem 190 megawattů v paroplynové elektrárně Meghnaghat. Zároveň si poprvé vyzkouší roli generální dodavatele, který je zodpovědný za dodávky případně rekonstrukce celých strojoven. Až dosud u modernizací a rekonstrukcí pracovala firma pro jiné světové dodavatele investičních celků.

Rekonstrukce bangladéšské strojovny začala na základě předběžné smlouvy už letos v únoru. Roční vyjednávání o kontraktu skončilo podpisem smlouvy v červnu. Jde o první velký kontrakt, který uzavřela plzeňská společnost s malajskou firmou Powertec, která elektrárnu Meghnaghat vlastní. Specifikem tohoto projektu je také to, že jeho součástí je dodávka a uvedení do provozu nové turbíny s generátorem o výkonu 190 megawattů od japonského výrobce Fuji.

V rámci obnovy strojovny po nedávné havárii zajišťuje Doosan Škoda Power i kompletní inspekci a opravu příslušenství včetně rozsáhlé opravy základu turbosoustrojí, téměř nové elektro instalace a obnovu dalšího zařízení lokalizovaného na strojovně elektrárny. Na rekonstrukci se budou podílet dodavatelé zařízení z Indie, Singapuru či Malajsie.

Paroplynová elektrárna Meghnaghat v BangladéšiParoplynová elektrárna Meghnaghat v Bangladéši | power-technology.comParoplynová elektrárna Meghnaghat v Bangladéši

Rekonstrukce a modernizace starších turbín je jednou z důležitých částí výrobního programu. Letos už například Škoda Power podepsala se španělsko- mexickým konsorciem Cobra, Initec a Avanzie kontrakt na modernizaci dvou turbín včetně příslušenství v paroplynové elektrárně v mexické Tule. V rámci kompletní modernizace chce vlastník elektrárny zachovat z části stávající parní turbíny. Výkon bloků vzroste ze 489 na 550 megawattů.

V minulosti už plzeňský výrobce také modernizoval části turbíny ve finské jaderné elektrárně Loviisa. Modernizace prováděl i ve Švédsku či ve Francii.