Škodě Auto v prvním kvartále stouply tržby i zisk. Profit Volkswagenu se propadl o 30 procent

Škoda Auto oznámila své hospodářské výsledky za první čtvrtletí.

Škoda Auto oznámila své hospodářské výsledky za první čtvrtletí. Zdroj: Škoda Auto

Provozní zisk tuzemské Škody Auto v letošním prvním čtvrtletí meziročně vzrostl z 337 milionů na 542 milionů eur, tedy zhruba 12,7 miliardy korun. Ve své výsledkové zprávě to oznámil její mateřský koncern Volkswagen. Tomu naopak v prvním kvartále klesl zisk po zdanění téměř o třicet procent na 4,7 miliardy eur.  

Vedle provozního zisku Škodě Auto meziročně stouply také tržby, a sice z 5,1 na 6,8 miliardy eur. Tržby navýšil i celý koncern Volkswagen, konkrétně o 21,5 procenta na 76,2 miliardy eur. 

„Skupina Volkswagen zaznamenala slušný začátek fiskálního roku 2023,“ uvedla společnost a poukázala na složitou ekonomickou situaci ve světě. „Za současným růstem tržeb stojí především oživení prodejů v Evropě a Severní Americe,“ dodala firma. 

Volkswagen rovněž oznámil, že pokračuje ve své strategii a soustředí se zejména na výrobu elektromobilů. V prvním čtvrtletí jejich dodávky meziročně vzrostly o 42 procent na 141 tisíc vozů. Celkově elektrická bateriová vozidla činila přibližně sedm procent veškerých dodávek.   

„S takto solidním výkonem a objednávkami na 1,8 milionu vozů ke konci prvního čtvrtletí potvrzujeme finanční výhled pro rok 2023,“ řekl finanční ředitel podniku Arno Antlitz. „Volkswagen je rozhodnut investovat do svých klíčových růstových regionů. V prvním čtvrtletí jsme oznámili plány na novou továrnu ve Spojených státech pro ikonickou značku Scout ve vysoce atraktivním segmentu robustních SUV a pickupů. Oznámili jsme také první zámořskou továrnu skupiny na baterie v Kanadě a na autosalonu v Šanghaji jsme představili zcela nový model ID.7,“ doplnil Antlitz.

Škoda Auto chce prodávat už jen elektromobily:

Video placeholde
Škoda auto chce prodávat už jen elektromobily! Jaké změny se chystají? • Videohub

Škoda Auto v prvním kvartále dodala zákazníkům 209 553 vozů, což je meziročně o 12,6 procenta více. Za stejné období v loňském roce dodávky zákazníkům činily 186 170 vozů. Mladoboleslavská automobilka také v březnu oslavila 25. výročí od uvedení modelu Octavia Combi na trh. „Zákazníkům bylo doručeno přes 2,8 milionů vozidel kombi a dnes se vyrábí již čtvrtá generace a také elektrická verze,“ upřesňuje Volkswagen.

Škoda Auto aktuálně provozuje tři výrobní závody v České republice, výrobní kapacity má také v dalších zemích, například v Číně a Indii. V minulém roce kvůli vypuknutí války na Ukrajině ukončila své aktivity na ruském trhu a v současnosti jedná o jejich prodeji. Společnost v důsledku toho přišla skoro o 700 milionů eur. Z Ruska se stahuje i celý koncern Volkswagen. Rusko v dubnu schválilo prodej jeho továrny v Kaluze.