Strnadovi se otevírá cesta k ovládnutí Vítkovic. Hotovo má být do několika málo měsíců

Vítkovice Heavy Machinery

Vítkovice Heavy Machinery Zdroj: profimedia.cz

Vítkovice Heavy Machinery
2
Fotogalerie

Miliardář a zakladatel holdingu Czechoslovak Group Jaroslav Strnad je zase o krok blíž k ovládnutí významné částí vítkovického impéria Jana Světlíka. Insolvenční soud schválil reorganizační plán zadlužené strojírenské firmy Vítkovice Heavy Machinery, v rámci něhož má Strnad v této firmě postupně nabýt majority. 

Podle generálního ředitele Vítkovic Heavy Machinery Daniela Kurucze začne okamžitě příprava na kapitalizaci pohledávek, zrušení starých a vydání nových akcií, které z majoritní části připadnou společnosti SPV VTK Jaroslava Strnada. „Toto by mělo proběhnout během několika málo měsíců. Budeme se přirozeně snažit, aby byl proces co nejrychlejší," uvedl Kurucz.

Reorganizační plán počítá se zachováním výroby a zároveň se snížením provozních nákladů. Na výrobu jsou zajištěny půjčky ve výši 76,5 milionu korun od společnosti SPV VTK a další finanční podporu zajišťuje takzvaný tolling, tedy dohoda, že Vítkovice Heavy Machinery mají k dispozici peníze na profinancování výroby a tollingová firma si za ně nechává vyrábět produkty. Peníze mohou Vítkovice Heavy Machinery čerpat do limitu 1,3 miliardy korun.

Vítkovice Heavy Machinery před pádem do insolvence zaměstnávaly přes tisíc zaměstnanců, přičemž tržby se do roku 2015 pohybovaly v blízkosti tří až čtyř miliard korun. V návrhu insolvence firma uvedla, že se do neuspokojivé ekonomické situace dostala v důsledku dlouhodobé krize na trhu v oboru strojírenství a také v souvislosti s problémy své někdejší "sestry" Vítkovice Power Engineering. Ta se do finančncíh potíží dostala kvůli výstavbě hnědouhelné elektrárny Yunus Emre společnosti Adularya v Turecku.

Definitivně schválen je od poloviny března i reorganizační plán další části z původně Světlíkova vítkovického holdingu. U společnosti Vítkovické Strojírny, jehož součástí jsou provozy Mostárna a Kotlárna původně spadající pod Vítkovice Power Engineering, už rozhodnutí o reorganizaci dokonce nabylo právní moci. Žádný z věřitelů proti schválení plánu totiž nepodal námitku. I u této firmy se má stát konečným majoritním vlastníkem Strnad. „Konečně můžeme realizovat kroky, které návrh obsahuje. Jedná se o významný milník," sdělil mluvčí investora Jaroslava Strnada Andrej Čírtek.

Vítkovice Power Engineering měly před svým krachem bez turecké zakázky tržby od tří do čtyř miliard korun a zaměstnávaly více jak 1500 lidí.