Tesla Model X: auto, které se ještě nevyrábí, má téměř 10 tisíc rezervací

Tesla Model X

Tesla Model X Zdroj: CC BY-ND 2.0: JoeInSouthernCA via Flickr

Model X už brzy rozšíří produktovou nabídku kalifornské automobilky Tesla Motors. Výroba by se měla rozjet už koncem letošního roku. Ačkoliv firma nedala prakticky ani dolar na propagaci nového modelu, auto má bezmála 10 tisíc rezervací.

Jak informuje odborný web Motley Fool, rezervace na auto není zdarma. Každý zájemce o elektrické SUV s označením Model X musí složit zálohu pět tisíc dolarů. Doposud se takových zájemců našlo 8356. K tomu je ale třeba připočíst další tisícovku zájemců, kteří si objednali Signature Edition.

Model X na autosalonu v Detroitu

První dodávky tohoto vozu by měly v USA začít už na konci letošního roku. Ve velkém se výroba rozjede během roku 2015.

Další plány: levný model a továrna na baterie

Automobilka chystá podstatné výdaje a další kapitálové investice do své budoucnosti. Firma chce rozšířit výrobní kapacity pro Model S a Model X, dokončit Model X, rozšířit síť obchodů a servisních center, rozšířit síť rychlodobíjecích stanic Supercharger a především: začít pracovat na levném vozu Model E.

Do roku 2020 má Tesla ambiciózní cíl - zvýšit roční výrobu až na 500 tisíc vozů. Současně s tím plánuje vybudovat vlastní obří továrnu na lithium-iontové baterie.

Automobilka v roce 2013: 22 tisíc aut a zisk 46 milionů
Tesla Motors za celý rok 2013 prodala 22 477 automobilů. Obrat činil 2,5 miliardy dolarů, příjmy se pak vyšplhaly na 761 milionů. Čistý zisk dosáhl výše 46 milionů dolarů.

Elektromobily Tesla Model S se zákazníkům dodávají už 20 měsíců. Ačkoliv v současné době je pro Teslu stále klíčový domací americký trh, už na konci roku 2014 firma očekává, že prodeje v Asii a Evropě budou dvojnásobné oproti trhu v USA.