Unipetrol zvýšil ve čtvrtletí tržby o desetinu

Unipetrol

Unipetrol Zdroj: profimedia.cz

Unipetrol
Unipetrol
3
Fotogalerie

Petrochemickému holdingu Unipetrol v letošním druhém čtvrtletí vzrostly meziročně tržby zhruba o desetinu na 34,1 miliardy korun. Provozní zisk činil 1,8 miliardy, podle firmy je srovnatelný s loňskem. V prvním čtvrtletí byl holding ve ztrátě. Unipetrol je v Česku jediným zpracovatelem ropy, vlastní největší síť čerpacích stanic Benzina a je jedním z nejvýznamnějších výrobců plastů. Majitel Unipetrolu PKN Orklen téměř zdvojnásobil čistý zisk na 1,6 miliardy zlotých (9,6 miliardy korun). 

Ekonomická situace nebyla podle firmy ve druhém čtvrtletí příznivá. „V rafinérské i petrochemické části jsme navíc realizovali řadu investičních a údržbářských projektů, které ovlivnily náš produkční výkon,“ sdělil generální ředitel Unipetrolu Tomasz Wiatrak. „Přesto jsou naše výsledky lepší než v prvním čtvrtletí a po odečtení platby od pojistitelů za mimořádnou událost v Litvínově z roku 2015, zaúčtované ve druhém čtvrtletí minulého roku, je náš provozní zisk v meziročním ohledu srovnatelný,“ doplnil.

Objem zpracované ropy činil za druhé čtvrtletí 1,9 milionu tun. Prodeje dosáhly u rafinerských produktů 1,67 milionu tun a u petrochemických produktů 409 tisíc tun.

Investice holdingu ve druhém čtvrtletí činily 1,6 miliardy korun. Podle Unipetrolu směřují hlavně do modernizace a ekologizace výroby a do výzkumu a vývoje například obnovitelných zdrojů a biopaliv.

V maloobchodě Unipetrol investoval do modernizace a rozšíření čerpacích stanic Benzina v Česku a také do rozvoje činnosti na Slovensku. „Občerstvení Stop Cafe je již dostupné na 282 stanicích ze současných 413 čerpacích stanic. A zatímco v Česku pokračujeme v upevňování vedoucí pozice, otevřením první čerpací stanice v Malackách na Slovensku jsme zahájili naši činnost na mezinárodní úrovni,“ uvedl Wiatrak.

V prvním čtvrtletí letošního roku se Unipetrol propadl do ztráty 65 milionů korun, zatímco loni vykázal ve stejném období čistý zisk 322 milionů. Výnosy naopak v prvním kvartálu meziročně vzrostly o šest procent na 28,9 miliardy. Objem zpracované ropy činil 1,8 milionu tun.

Do skupiny Unipetrol spadají rafinerie a výrobní závody v Litvínově a Kralupech nad Vltavou, firma Paramo se značkou Mogul v Pardubicích a Kolíně, neratovická firma Spolana, výzkumná centra v Litvínově a Brně či síť čerpacích stanic Benzina. Holding zaměstnává přes 4800 lidí.

Od roku 2005 je Unipetrol součástí polské skupiny PKN Orlen, která je od loňska jediným vlastníkem firmy. Vytěsnění zbylých minoritních akcionářů schválila valná hromada Unipetrolu v srpnu 2018. Cílem PKN Orlen bylo stažení akcií Unipetrolu z pražské burzy.