Vlastník Saabu odmítl nabídku čínských partnerů na převzetí

Saab

Saab

Nizozemský vlastník švédské automobilky Saab dnes odmítl nabídku čínských partnerů na převzetí bankrotující firmy. Saab se tak dostává blíž na pokraj krachu a likvidace, která zřejmě nastane, pokud švédský soud v příštích dnech rozhodne na žádost nuceného správce o zrušení bankrotové ochrany firmy.

Victor Mueller, šéf firmy Swedish Automobile, která loni koupila ztrátový Saab od americké skupiny GM, sdělil, že odmítl nabídku čínských automobilek Zhejiang Youngman Lotus Automobile a Pangda na úplné převzetí Saabu. Mueller agentuře Reuters řekl, že nabídka je pro něj nepřijatelná, protože by zřejmě znamenala konec Saabu. Hodnotu nabídky nezveřejnil.

Mueller dodal, že čínští partneři by se měli držet červencové dohody, podle níž by ve Swedish Automobile získali 53,9 procenta. Nizozemský vlastník Saabu by od nich za to dostal 245 milionů eur (přes šest miliard korun).

Nucený správce Saabu Guy Lofalk požádal okresní soud ve Vanersborgu, aby ukončil firmě pobyt v režimu soudní ochrany před věřiteli, který má Saabu umožnit reorganizaci aktivit. Konec ochrany by prakticky znamenal bankrot automobilky, pokud se na poslední chvíli nenajde zachránce. „Vzhledem k ekonomické situaci firmy není čas na hledání jiného řešení,“ napsal Lafolk v dopise soudu. „V současném stavu není společnost schopna pokračovat v restrukturalizaci,“ dodal.

Peníze od čínských partnerů stále nepřicházejí, protože čínská vláda schválení transakce neustále odkládá. Saab již v dubnu zastavil výrobu, protože jeho dodavatelé přerušili dodávky kvůli nezaplaceným účtům.

Zachráncem by mohla být americká investiční společnost North Street Capital automobilového nadšence Alexe Mascioliho. Ta již minulý měsíc od Swedish Automobile koupila divizi luxusních sportovních vozů Spyker za zhruba 32 milionů eur. Mascioli dnes řekl, že bude usilovat o realizaci dohody, podle níž by do Saabu investovala 70 milionů dolarů (1,3 miliardy korun), aby firmu udržela při životě.