Vlastník Saabu zrušil investiční dohodu s čínskými partnery

Saab

Saab Zdroj: profimedia.cz

Nizozemský vlastník švédské automobilky Saab zrušil investiční dohodu s čínskými parnery, nadále s nimi ale jedná. Čínské automobilky Zhejiang Youngman Lotus Automobile a Pangda podle dnešního švédského tisku přijdou s lepší nabídkou, než kterou v pátek nizozemská Swedish Automobile odmítla. Saab je nyní v režimu ochrany před věřiteli a hrozí mu likvidace.

Swedish Automobile zrušila červencovou dohodu, podle níž měli čínští partneři investovat do Saabu 245 milionů eur (přes šest miliard korun) a za to by v něm získali většinový podíl. Vlastník Saabu v noci na dnešek uvedl, že čínské firmy svou část dohody nepotvrdily činy.

Obě čínské firmy minulý týden předložily návrh na převzetí 100 procent akcií Saabu, to ale Swedish Automobile odmítla. Mluvčí Saabu Gunilla Gustavsová dnes sdělila, že kontakty mezi nimi přerušeny nejsou a obě strany nyní ve Stockholmu jednají o dalších možnostech.

Švédský list Svenska Dagbladet citoval nejmenované zdroje, podle nichž čínská firma nabídla za Saab 200 milionů švédských korun (549 milionů korun) a brzy by mohla tuto nabídku vylepšit. List rovněž uvedl, že šéf Swedish Automobile Victor Mueller stále jedná s americkou investiční společností North Street Capital, která minulý týden nabídla investovat do Saabu 70 milionů dolarů.

Nucený správce Saabu minulý týden požádal švédský soud, aby ukončil firmě pobyt v režimu soudní ochrany před věřiteli, který má Saabu umožnit reorganizaci aktivit. Konec ochrany by prakticky znamenal bankrot automobilky, pokud se na poslední chvíli nenajde zachránce. Saab již v dubnu zastavil výrobu, protože jeho dodavatelé zastavili dodávky kvůli nezaplaceným účtům.