Výrobci nábytku očekávají rekordní tržby, zaměřují se na kvalitnější výrobky

Výroba nábytku

Výroba nábytku Zdroj: ctk

Produkce nábytku v Česku v letošním roce překročí rekordních 44,8 miliardy korun, což je o 140 milionů korun více než v loni. Očekává to Asociace českých nábytkářů. Export by měl přesáhnout hodnotu 28,4 miliardy korun.

Výrobcům nábytku v ČR se podle asociace daří i přes nedostatek pracovníků ve výrobě. Důležitým faktorem ukazujícím poměr kvality exportovaného a importovaného nábytku je jeho průměrná cena za kilogram. V letošním roce dochází třetím rokem v řadě k poklesu ceny dováženého nábytku na kilogram.

"Očekáváme, že průměrná hodnota dováženého nábytku se bude pohybovat okolo 65,7 Kč/kg, zatímco hodnota exportovaného nábytku bude překračovat 81 Kč/kg. Konec konců i toto potvrzuje úroveň kvalitního technologického vybavení našich výrobců nábytku," uvedl tajemník Asociace českých nábytkářů Tomáš Lukeš.

Nábytkářské firmy v Česku v prvním pololetí vyrobily zboží za 22,4 miliardy korun, meziročně o 4,2 procenta více. Vývoz vzrostl o 2,2 procenta. Necelá třetina šla do Německa, následovaly Slovensko, Francie, Velká Británie a Rakousko. Dovoz se zvýšil o 2,6 procenta.

Za pozitivním vývojem ve výrobě nábytku stojí exportní úspěšnost českých výrobců. Jako negativní jev asociace vnímá rostoucí podíl dovozu na celkových prodejích. Zatímco ještě v roce 2012 dosáhl 37 procent, letos už je to 54 procent.