Zbrojař Strnad otevřel nový podnik na výrobu pozemní vojenské techniky

Slavnostní zahájení výroby nové společnosti Tatra Defence Vehicle

Slavnostní zahájení výroby nové společnosti Tatra Defence Vehicle Zdroj: CTK

Slavnostní zahájení výroby nové společnosti Tatra Defence Vehicle
Slavnostní zahájení výroby nové společnosti Tatra Defence Vehicle
Slavnostní zahájení výroby nové společnosti Tatra Defence Vehicle
Slavnostní zahájení výroby nové společnosti Tatra Defence Vehicle
Slavnostní zahájení výroby nové společnosti Tatra Defence Vehicle
6
Fotogalerie
Výrobu nové společnosti Tatra Defence Vehicle (TDV) dnes slavnostně otevřeli premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) a další představitelé vlády a Moravskoslezského kraje se spolumajiteli Tatry. Výrobní prostory má TDV v areálu automobilky Tatra v Kopřivnici na Novojičínsku, vyrábí kolová obrněná vozidla Pandur II 8x8 CZ a vyvíjí jejich nové varianty. Vyrábí a upravuje i obrněné kabiny pro střední nákladní automobily Tatra T810 a zajišťuje generální opravy tanků T-72.

Podnik patří do skupiny Czechoslovak Group podnikatele Jaroslava Strnada, jenž drží většinový podíl i v automobilce Tatra Trucks, kterou spoluvlastní s podnikatelem Reném Materou. TDV se zaměřuje na výrobu, modernizaci a servis speciální pozemní techniky.

Podle jeho představitelů v něm Česká republika získala strategickou schopnost soběstačné výroby moderních speciálních vozidel. „Zároveň se jedná o první nově vybudovaný výrobní podnik obranného průmyslu v České republice od roku 1993. Jde vlastně o první zcela nové kapacity na výrobu pozemní vojenské techniky v Česku od konce druhé světové války,“ uvedl mluvčí TDV Andrej Čírtek.

Strnad uvedl, že podnik bylo možné otevřít i díky strategické spolupráci s koncernem General Dynamics European Land Systems (GDELS) a dalšími zahraničními partnery. „TDV disponuje všemi nástroji i know-how k výrobě kolových obrněných transportérů Pandur, jako subdodavatel pro automobilku Tatra může fungovat u projektu obrněnců Titus a v budoucnu v něm může naběhnout i výroba pásových vozidel,“ uvedl Strnad.

Díky spolupráci s GDELS má Czechoslovak Group až do roku 2039 exkluzivitu na propagaci, prodej a údržbu obrněných vozidel Pandur II 8×8 v Česku a na dalších vybraných trzích ve východní Evropě a Asii. TDV bude většinu produkce vyvážet do zahraničí. „Jedná se o strategickou výrobní kapacitu, která v čase míru bude orientována na export, ale v krizové situaci může plně sloužit potřebám ozbrojených sil České republiky,“ uvedl Sobotka.

Ministr obrany Martin Stropnický (ANO) novinářům řekl, že vládou už prošly materiály, které schválily některé objednávky z kopřivnických závodů. „To je třeba 20 kusů pandurů, které budou mít zvláštní výbavu, budou velitelsko-štábní a spojovací. Potom odebíráme nákladní vozy, i tento rok to bude několik desítek,“ řekl Stropnický.

Masivnější obměna vozidel v armádě nastane mezi lety 2018 a 2020, objednávka se podle ministra bude muset připravovat už na konci letošního nebo začátku příštího roku.

60 zaměstnanců

V TDH pracuje asi 60 lidí, koncový stav by měl být až 230 zaměstnanců. „Pořád ještě čekáme, jestli projde finálním schválením záměr ministerstva obrany nakoupit další vozidla Pandur, protože my i náš zahraniční partner General Dynamics European Land Systems jsme připraveni. Samozřejmě potom začneme další lidi nabírat, pokud je budeme mít kde vzít,“ řekl předseda představenstva Petr Rusek.

Cílem firmy podle něj je stát se evropským lídrem ve výrobě a vývoji speciální kolové techniky. Firma Tatra Defence Vehicle působí ve dvou zrekonstruovaných halách. Hodnota investice, kterou státní agentura CzechInvest zařadila mezi loňské nejvýznamnější v Moravskoslezském kraji, přesáhla 190 milionů korun.