Ranní check: Česká spořitelna získala úvěry Sberbank, MND buduje divizi nové energetiky

Úvěry Sberbank převzala Česká spořitelna.

Úvěry Sberbank převzala Česká spořitelna. Zdroj: Dominik Kučera, E15

  • Komárkova MND buduje divizi nové energetiky
  • Česká spořitelna získala úvěry padlé Sberbank
  • EP Infrastructure i přes nižší přepravu plynu zvýšila zisk
  • Poslední banka se obrací zády ke kryptu

Dobré ráno! Je 95. den roku, svátek má Miroslava. V tento den v roce 1992 začalo obléhání Sarajeva.

Přečtěte si nejdůležitější zprávy posledních hodin.

✅ Komárkova MND v tichosti buduje divizi nové energetiky

Energetická společnost MND začala stavět novou, plnohodnotnou větev svého podnikání. Od roku 2021 se soustřeďuje na rozvoj obnovitelných zdrojů a letos do tohoto segmentu vstoupila v Česku. Na svůj nový byznys vyčleňuje nejméně 200 milionů korun ročně, řekla E15 Jana Hamršmídová, ředitelka divize Energy MND zaměřené na rozvoj nových zdrojů.

✅ Česká spořitelna získala úvěry padlé Sberbank, obří obchod je vypořádán

Gigantická bankovní transakce je završena. Jednačtyřicetimiliardový obchod spočívající v převzetí úvěrového porftolia padlé Sberbank Českou spořitelnou je vypořádán. E15 to potvrdily dva nezávislé zdroje z bankovních kruhů. Prodej rozhodujícího balíku aktiv padlé banky historicky v ruském vlastnictví tak trval od vyhlášení úpadku zhruba sedm měsíců. Pražský městský soud prohlásil konkurz na Sberbank CZ koncem loňského srpna. Dokončit transakci umožnilo primárně dořešení právních sporů Sberbank CZ s věřiteli. Právě čistý právní stůl byl pro Českou spořitelnu podmínkou uzavření obchodu.

✅ Křetínského EP Infrastructure i přes nižší přepravu plynu zvýšila zisk

Společnosti EP Infrastructure (EPIF), která je součástí podnikatelských aktivit miliardářů Daniela Křetínského a Patrika Tkáče, loni vzrostl provozní zisk EBITDA meziročně o 13 procent na přibližně 1,4 miliardy eur, v přepočtu zhruba 33 miliard korun. Výpadky příjmů z nižší přepravy plynu z Ruska nahradily vyšší zisky ze skladování plynu a z teplárenství.

✅ Poslední banka se obrací zády ke kryptu

Poslední útočiště pro domácí kryptobyznys padlo. Účty založené pod Equa bank, která byla vnímaná jako poslední „crypto-friendly“ banka v Česku, začala mateřská Raiffeisenbank firmám z oboru virtuálních měn rušit. O bankovní konto přišly například zavedené kryptosměnárny či burzy.

Stane se dnes

  • Francouzský prezident Macron zahájí spolu s předsedkyní EK Ursulou von der Leyenovou návštěvu Číny
  • Polská centrální banka zveřejní výsledek jednání k měnové politice
  • Ministryně obrany Černochová se setká s prezidentem Pavlem, aby ho informovala o dalších možnostech zasílání vojenského materiálu na Ukrajinu