Hotovo. Česká spořitelna získala úvěry padlé Sberbank, obří obchod je vypořádán

Prodej rozhodujícího balíku aktiv padlé banky historicky v ruském vlastnictví tak trval od vyhlášení úpadku zhruba sedm měsíců.

Prodej rozhodujícího balíku aktiv padlé banky historicky v ruském vlastnictví tak trval od vyhlášení úpadku zhruba sedm měsíců. Zdroj: E15 Michael Tomeš

Gigantická bankovní transakce je završena. Jednačtyřicetimiliardový obchod spočívající v převzetí úvěrového porftolia padlé Sberbank Českou spořitelnou je vypořádán. E15 to potvrdily dva nezávislé zdroje z bankovních kruhů. Prodej rozhodujícího balíku aktiv padlé banky historicky v ruském vlastnictví tak trval od vyhlášení úpadku zhruba sedm měsíců. Pražský městský soud prohlásil konkurz na Sberbank CZ koncem loňského srpna. Dokončit transakci umožnilo primárně dořešení právních sporů Sberbank CZ s věřiteli. Právě čistý právní stůl byl pro Českou spořitelnu podmínkou uzavření obchodu. 

„Transakce je oficiálně vypořádána,“ uvedl pro E15 zdroj, který si nepřál být jmenován. 

Česká spořitelna ani insolvenční správkyně Sberbank CZ informaci nekomentovaly. Správkyně Jiřina Lužová však na středu 5. dubna svolala neformální setkání s novináři, na kterém se mají dozvědět nové informace týkající se transakce.

E15 už v březnu přinesla informaci, že klíčová transakce, od níž se bude odvíjet uspokojení věřitelů padlé banky, má být uzavřena nejpozději do konce dubna. „Prodej závodu a zápis prodeje do obchodního rejstříku je nastaven na konec dubna 2023,“ uváděl tehdy zápis z únorového jednání věřitelského výboru Sberbank. „Má zároveň dojít k vypořádání kupní ceny a celé agendy kreditních zůstatků na účtech klientů,“ stálo rovněž v zápisu. 

Poslední překážku obchodu představovaly námitky osmi věřitelů z řad obcí s celkovými pohledávkami v objemu vyšších desítek milionů korun. V polovině března však byly staženy zpět.

Formální podmínkou vypořádání transakce bylo uplynutí tříměsíční lhůty publikace kupní smlouvy v insolvenčním rejstříku. Tato lhůta skončila 20. března. Transakce s Českou spořitelnou je rozhodujícím zdrojem pokrytí dluhů padlé banky. Sberbank má prodejem balíku zdravých úvěrů získat přes 41 miliard korun, další peníze v řádu stamilionů mají přitéct z prodeje balíku korporátních dluhopisů domácích emitentů Colt, EPH a Czechoslovak Group.

Suma v obdobném řádu pak má věřitelům přitéct i prodejem portfolia špatně splácených půjček. Jejich výše se nominálně pohybuje v řádu jednotek miliard korun, tržní cena bude ovšem podle znalců řádově nižší. Hlavní zájem se v tomto případě očekává od nebankovních institucí specializovaných na vymáhání podobných pohledávek. Z výnosu z prodeje aktiv má Sberbank podle odhadů už letos začít vyplácet věřitele banky, a to podle předpokladů správkyně ve druhém pololetí roku. 

Česká národní banka na začátku května pravomocně odebrala bance bankovní licenci a pražský městský soud poté poslal banku do likvidace. Kroky k odnětí licence zahájila ČNB na konci února. Důvodem bylo zhoršení situace Sberbank CZ kvůli odlivu vkladů po zahájení ruské invaze na Ukrajinu.