Křetínského EP Infrastructure i přes nižší přepravu plynu zvýšila zisk. Pomohly zásobníky

Skupina EPH: Slovenské plynovody Eustream

Skupina EPH: Slovenské plynovody Eustream Zdroj: EPH

Slovenský přepravce zemního plynu, společnost Eustream
Slovenský přepravce zemního plynu, společnost Eustream
Daniel Křetínský
4
Fotogalerie

Společnosti EP Infrastructure (EPIF), která je součástí podnikatelských aktivit miliardářů Daniela Křetínského a Patrika Tkáče, loni vzrostl provozní zisk EBITDA meziročně o 13 procent na přibližně 1,4 miliardy eur, v přepočtu zhruba 33 miliard korun. Výpadky příjmů z nižší přepravy plynu z Ruska nahradily vyšší zisky ze skladování plynu a z teplárenství.

Kvůli válce na Ukrajině a s ní spojeným odklonem od ruského plynu firma zaznamenala pokles přepravy plynu prostřednictvím své slovenské přepravní soustavy Eustream o 37 procent. Důsledkem byl pokles provozního zisku z tohoto segmentu o 155 milionů eur, tedy o přibližně třetinu.

Opačným směrem ale loni zamířil sektor skladování plynu, v rámci něhož vzrostl zisk skupiny o 200 milionů eur. Tohoto mimořádného výsledku firma dosáhla zejména díky neobvykle vysokým cenovým rozdílům mezi spotovou a forwardovou cenou plynu, které na trhu panovaly mezi říjnem a listopadem loňského roku a které umožnily prodávat dostupnou krátkodobou kapacitu za mimořádné ceny.

Z výsledků firmy dále vyplývá, že se dařilo i teplárenství. Jeho zisk navzdory teplejšímu počasí a nižšímu odběru tepla meziročně stoupl o téměř sto milionů eur.

Finanční ředitel EPIF Václav Paleček uplynulý rok hodnotí jako extrémní. „Skupina procházela jednou z nejnáročnějších etap ve své historii, během níž jsme se museli přizpůsobit dynamickému vývoji na energetickém trhu způsobenému eskalací geopolitického napětí a celkové nejistoty a volatility na trhu,“ říká.

„Přesto finanční výsledky skupiny dopadly dobře a k tomu se nám podařilo splnit náš cíl snížení čistého dluhu k zisku EBITDA na úroveň 2,9,“ dodal. Na konci roku 2021 tento poměr činil přibližně 4,3.

Ratingové společnosti přesto zůstávají opatrné. Například u jedné z klíčových firem holdingu, společnosti Eustream, zůstává hodnocení agentury Fitch Ratings na úrovni BBB s negativním výhledem. 

Agentura jako potenciálně rizikovou vnímá především běžící smlouvu s ruským exportérem plynu, společností Gazprom. S ní má Eustream podepsaný kontrakt, který je založený na principu ship-or-pay, a tak dodavatel musí platit za přepravní kapacitu, i když ji nepoužívá.

„Kvůli eskalaci napětí mezi Západem a Ruskem však tyto dohody nemusí být naplněny,“ píše agentura. Zároveň dodává, že v základním scénáři by společnost Eustream díky vysoké kapitálové vybavenosti i likviditě měla zvládnout těžké období překlenout.

Majitelem EPIF je z 69 procent Energetický a průmyslový holding Křetínského a Tkáče a z 31 procent investiční fond australské finanční skupiny Macquarie.

Skupina sdružuje firmy EPH zabývající se přepravou, distribucí a skladováním zemního plynu, distribucí elektrické energie a produkcí tepla. Do skupiny kromě Eustreamu patří také slovenský provozovatel plynové distribuční sítě SPP, společnost Nafta, která na Slovensku provozuje zásobníky plynu, hnědouhelná elektrárna v Opatovicích nad Labem a firma United Energy, která je provozovatelem teplárny v Komořanech. Dále do skupiny patří také dodavatel elektřiny a zemního plynu v České republice a na Slovensku, společnost EP Energy Trading, známá pod značkou epet.

Poznámka redakce: Daniel Křetínský a Patrik Tkáč jsou spolumajiteli společnosti Czech News Center, která vydává deník E15.