Ceny realit v EU divoce rostou, v sedmi zemích hrozí tržní bublina

Malmö staví. Reality zdražily nejvýrazněji ve Švédsku

Malmö staví. Reality zdražily nejvýrazněji ve Švédsku

Investorské sázky na rezidenční nemovitosti ve státech Evropské unie nesou letos nebývale ovoce. Hned ve čtyřech státech osmadvacítky podražily reality do letošního srpna proti loňsku o více než deset procent, a předčily tak kupříkladu výkon evropských akcií.

Zlatým dolem pro spekulanty se podle nejčerstvějších dat Eurostatu staly některé země Skandinávie, rychle však rostly ceny třeba i v Británii, Rakousku nebo na Slovensku. Tempo růstu cen navíc podle statistiků zrychluje.

Zatímco během letošního prvního čtvrtletí vzrostly ceny unijních realit v průměru o půl procenta, ve druhém kvartálu už bylo tempo takřka třikrát rychlejší. „Jde o důsledek extrémně uvolněné měnové politiky. Jejím cílem je zařídit inflaci, a zatímco u cen spotřebního zboží se to nedaří, ceny investičních aktiv naopak rychle rostou,“ uvádí analytik J&T Banky Petr Sklenář.

Podle něho se propad úroků k nule a program nákupu dluhopisů Evropskou centrální bankou projevil v první fázi zejména růstem cen akcií a dluhopisů, nyní se prý kapitál více soustředí na reality.

Meziroční vývoj cen realit ve druhém čtvrtletí 2015Meziroční vývoj cen realit ve druhém čtvrtletí 2015 | E15

Příkladem tohoto jevu je Švédsko. Tamější centrální banka letos v únoru zavedla záporné úrokové sazby a prohloubila své nákupy dluhopisů. Jen za první polovinu roku přitom v zemi vzrostly ceny rezidenčních realit bezmála o osm procent.

Oproti loňskému létu byly ceny švédských bytů a domů dokonce o 13 procent výše, kupříkladu švédské akcie za stejné období podražily jen o devět procent.

Meziroční růst cen realit o šest a více procent přitom považuje Evropská komise v rámci systému včasného varování za příznak možné cenové bubliny na trhu. Tuto hranici v létě překročilo hned sedm unijních států, v dalších třech se k ní růst cen realit přibližuje.