Crestyl získal úvěr od německých bank na Dock In Five, poslední budovu nové čtvrti

Projekt Dock společnosti Crestyl

Projekt Dock společnosti Crestyl Zdroj: E15 Michaela Szkanderová

Projekt Dock společnosti Crestyl
Venkovní žaluzie na budově Dock v Praze
Projekt Dock společnosti Crestyl
Projekt Dock společnosti Crestyl
Projekt Dock společnosti Crestyl
6
Fotogalerie

Dokončený projekt Dock české developerské skupiny Crestyl zásadně změnil lokalitu na obou březích slepého ramene Vltavy v Praze. Někdejší brownfield zmizel a místo něj vyrostl komplex luxusních bytů a pěti kancelářských budov. Na výstavbu poskytly peníze i německé banky Deutsche Pfandbriefbank (pbb) a Helaba. Skupině Crestyl teď daly další investiční úvěr přes 1,5 miliardy korun na refinancování projektu Dock In Five. Ten představuje poslední, pátou administrativní budovu, jež byla dokončena v květnu.

Poslední šestipodlažní budovou projektu završil Crestyl výstavbu nové čtvrti Dock, která leží podél Vltavy a zahrnuje kromě kanceláří rezidenční část s restauracemi a kavárnami a park s přístavištěm. Projekt je vybudován s ohledem na energetickou efektivnost, ochranu životního prostředí a kvalitu vnitřního prostředí.

Potřeba refinancovat závěrečnou fázi představuje pro Crestyl další bankovní úvěr. Předchozí půjčku ve výši 3,3 miliardy korun na dostavbu projektu Dock získal od stejných německých bank Helaba a pbb již loni v květnu. Oba finanční domy tak projekt financují celkovým úvěrem 4,8 miliardy korun.

Komerční část projektu Dock tvoří pět kancelářských budov postavených v letech 2013 až 2022. Pronajímatelná plocha činí téměř 80 tisíc metrů čtverečních, nájemci jsou známé firmy jako Saint-Gobain, Dáme jídlo, BNP Paribas Cardif Pojišťovna, Assa Abloy, Lego Trading, Publicis, Henkel a Hornbach.

„Projekt Dock dozrál do fáze, kdy je třeba se na něj dívat jako na celek, a ne samostatně na jeho jednotlivé etapy,“ uvedl finanční ředitel společnosti Crestyl Jozef Ďurík. „Refinancování se zahraničními partnery bylo strategickým rozhodnutím, které nám dává volné ruce pro financování dalších developerských projektů s českými bankami, se kterými máme dlouhodobou oboustrannou spolupráci,“ dodal.

Crestyl působí na českém realitním trhu přes dvacet let a patří mezi vedoucí developery s širokým portfoliem rezidenčních a komerčních projektů. V současné době se věnuje rozvoji více než patnácti lokalit po celé republice s celkovou investiční hodnotou přesahující 1,2 miliardy eur. Patří k nim největší projekt v centru Prahy Savarin či nově vznikající čtvrť Hagibor u metra Želivského.