Český developer Crestyl získal od německých bank 3,3 miliardy. Využije je na projekt v pražské Libni

Projekt Dock společnosti Crestyl

Projekt Dock společnosti Crestyl Zdroj: E15 Michaela Szkanderová

Projekt Dock společnosti Crestyl
Projekt Dock společnosti Crestyl
Projekt Dock společnosti Crestyl
Projekt Dock společnosti Crestyl
Projekt Dock společnosti Crestyl
25
Fotogalerie

Česká developerská a investiční skupina Crestyl podepsala smlouvu s konsorciem německých bank pbb Deutsche Pfandbriefbank a Helaba. Získala tak investiční úvěr ve výši 130 milionů eur (přes 3,3 miliardy korun). Každá z bank pošle přesně polovinu částky.

Peníze Crestyl použil na refinancování stávajících úvěrů svého pražského kancelářského projektu Dock. Jedná se o komplex čtyř budov u stanice metra Palmovka, který nabízí 58 tisíc metrů čtverečních pronajímatelných ploch.

„Náš projekt Dock dozrál do fáze, kdy je třeba se na něj dívat jako na celek, a ne samostatně na jeho jednotlivé etapy,“ říká Přemysl Hubrt, finanční ředitel skupiny Crestyl. „Refinancování se zahraničními partnery pro nás bylo strategickým rozhodnutím, které nám dává volné ruce pro financování našich dalších developerských projektů s českými bankami, se kterými máme v této oblasti dlouhodobou oboustrannou spolupráci,“ dodává.

Spolupráce mezi českými developery a zahraničními bankami po vzoru Crestylu může být v příštích letech čím dál častější. Především v Praze se v této dekádě chystá výstavba celých nových čtvrtí, kdy náklady na projekt často přesahují částku deseti miliard korun. Příkladem jsou plány investiční skupiny Penta, která vybuduje kanceláře, byty a hotel v okolí pražského Masarykova nádraží.

Developeři většinou takto velké projekty budují na etapy. V případě bankovního financování se tak běžně stává, že na různé budovy poskytují úvěr různé banky. Stejně to bylo v případě čtyř budov v projektu Dock. Na výstavbu každé měla skupina Crestyl samostatný úvěr, navíc od několika bank. Refinancování jí pomůže dluh sloučit a firma ušetří. Pro Crestyl se jedná o doposud největší transakci s konsorciem zahraničních bank.

„Tato transakce podtrhuje náš trvalý silný zájem o realitní trhy ve střední a východní Evropě, zejména o kancelářské trhy v klíčových městech,“ říká Charles Balch, vedoucí oddělení pro mezinárodní klientelu pro Velkou Británii, střední a východní Evropu a USA v pbb Deutsche Pfandbriefbank.

Čtvrť Dock vyrůstající kolem dvou slepých ramen Vltavy v pražské Libni je prakticky dokončená, v současné době je ve výstavbě poslední, pátá budova – kanceláře Dock In Five. Rezidenční budovy jsou všechny hotové a byty prodané. Podobně všechny dokončené kancelářské budovy jsou až na posledních pár metrů plně obsazené nájemci. Kompletně hotovo má být ve druhé polovině roku 2022. Nabídne přibližně 21,5 tisíce metrů čtverečních kancelářských ploch a obchodních prostor.

Skupina Crestyl působí na českém realitním trhu již přes dvacet let a patří mezi největší developery rezidenčních a komerčních projektů. V současné době se aktivně věnuje rozvoji více než patnácti lokalit po celém Česku s celkovou investiční hodnotou přesahující 1,2 miliardy eur.

Patří k nim i největší projekt revitalizace v centru Prahy s názvem Savarin, propojující Václavské náměstí a ulice Na Příkopě, Jindřišská a Panská, zmíněná čtvrť Dock v pražské Libni nebo nově vznikající čtvrť Hagibor u stanice metra Želivského.