Developerské miliardy mění Holešovice na nový Karlín

Nová dominanta. Centrum ArtGen v pražské čtvrti
Holešovice je těsně před dokončením

Nová dominanta. Centrum ArtGen v pražské čtvrti Holešovice je těsně před dokončením Zdroj: Vizualizace PPF

Pražské Holešovice prodělávají s pomocí velkých developerských investic zásadní proměnu, která snese srovnání se změnami, jimiž si za posledních deset let prošel Karlín nebo Smíchov. Lokalita vábí developery, kteří staví či plánují kancelářské i bytové projekty.

„S rozmachem služeb a rezidenční výstavby tato čtvrť ožívá i z pohledu kanceláří,“ uvedl Eduard Forejt, vedoucí pronájmu kanceláří v poradenské společnosti JLL. „Holešovice mají svoji zlatou éru ještě před sebou, nicméně s plánovaným rozvojem Bubnů a zvyšující se aktivitě developerů v Holešovicích se dá očekávat, že se Holešovice skutečně novým Karlínem stát mohou,“ dodala Radka Novak, šéfka kancelářského oddělení konzultatské firmy Cushman & Wakefield.

Nespornou výhodou lokality je podle ní výborný poměr ceny a kvality. Například u Argentinské ulice nedaleko Vltavské je skupina PPF těsně před dokončením centra ArtGen. Ve dvou budovách nabídne 23 tisíc metrů čtverečních kancelářských ploch.

Mezi stavbami z dílny studia CMC Architects vzniká náměstí se zelení a galerií pod širým nebem. Podle šéfa pronájmu kanceláří JLL developeři už totiž pochopili, že nejde jen o samotné kanceláře. „Bezprostřední okolí kanceláří zajímá nájemce stejně jako například recepce daného objektu. Nově vznikající holešovické administrativní objekty tak odrážejí nezbytnou nutnost vytváření míst k setkávání, kterých je v současných Holešovicích stále nedostatek,“ poznamenal Forejt.

Už příští rok chce v Holešovicích začít stavět firma Skanska Property. „Pro projekt The Corner bylo vydáno stavební povolení a je připraven k realizaci,“ sdělil projektový manažer Skanska Property Jan Šulc.

David Chisholm: Česku chybějí nové avantgardní stavby