Dvakrát dražší než podle posudku. Praha vzdává snahu koupit Jindřišskou věž

Jindřišská věž

Jindřišská věž Zdroj: profimedia.cz

Hlavní město nekoupí od pražského arcibiskupství středověkou Jindřišskou věž, řekl pražský radní Adam Zábranský (Piráti). Důvodem jsou vysoká cena, kterou za stavbu církev chce, nutnost nákladných oprav a dlouhá nájemní smlouva, kterou má současný nájemce do roku 2044. Na odmítnutí koupě se podle Zábranského shodla celá pražská koalice Spolu, Pirátů a STAN.

Arcibiskupství za stavbu požaduje 100 milionů korun, což je podle radního asi dvakrát víc, než stanovil znalecký posudek.

„Arcibiskupství pražské nemá od MHMP v této věci žádné informace. Vzhledem k tomu, že jsou jeho zástupci, stejně tak jako zástupci MHMP, vázáni mlčenlivostí, nemůžeme se k situaci v tuto chvíli vyjadřovat. Jestliže má magistrát nějaké nové informace, mrzí nás, že se je dozvídáme z médií. Věříme, že se v blízkých dnech potkáme normálně u jednacího stolu tak, jak je obvyklé, a sdělíme si navzájem svoje stanoviska,“ sdělil ČTK mluvčí pražského arcibiskupství Jiří Prinz.

Arcibiskupství nabídlo Jindřišskou věž v centru města k prodeji koncem loňského roku, protože věž podle něj nemá význam pro věřící a je především turistickou památkou. Původně avizovalo, že by za stavbu rádo dostalo 75 milionů korun.

Zájemců o věž bylo hodně, arcibiskupství vyhodnotilo nabídku Prahy jako nejlepší. Cena, kterou nabídlo hlavní město, byla jedna z nejvyšších, uvedl dříve generální vikář pražského arcibiskupství Jan Balík. Někteří zájemci ale nabízeli i přes sto milionů korun.

Pražské arcibiskupství se zbavuje i dalšího majetku. Prodat chce za 308 milionů korun hotel Clara Futura v Dolních Břežanech. Peníze, které by těmito prodeji arcibiskupství získalo, by měly jít do církevního školství.

Věž podle dřívějšího vyjádření arcibiskupství vyžaduje na opravách investici asi 20 až 30 milionů korun. Dlouhodobý nájemce budovu zhodnotil, před dvěma desítkami let byla ve věži provedena vestavba vnitřního prostoru, na kterou jsou posazena jednotlivá podlaží. Památka je dlouhodobě v pronájmu společnosti Jindřišská věž. Pokud by město chtělo věž využívat jinak a nájemní smlouvu ukončit, muselo by vestavbu od nájemníka odkoupit.