Firmy českého bankéře Fialy staví v Kyjevě luxusní bytový komplex

Vizualizace kyjevského bytového komplexu Obolon Residences

Vizualizace kyjevského bytového komplexu Obolon Residences Zdroj: DUPD

Kyjevský bytový komplex Obolon Residences
Vizualizace kyjevského bytového komplexu Obolon Residences
Finančník a spolumajitel ukrajinské banky Dragon Capital Tomáš Fiala
3
Fotogalerie
Developerská společnost Dragon-Ukrainian Properties & Development (DUPD) dokončila první ze tří budov luxusního bytového komplexu Obolon Residences v ukrajinském Kyjevě. Firma založená investiční bankou Dragon Capital českého finančníka a jednoho z nejbohatších cizinců na Ukrajině Tomáše Fialy slaví s projektem úspěch. Většinu ze 160 apartmánů již prodala.

„Do projektu jsme dosud investovali přes 54 milionů dolarů,“ citoval server Kyivpost.com ředitele Dragon Capital Volodymyra Tymochka. Velikost bytů se pohybuje mezi 60 až 250 metry čtverečními. Nejvíc je těch dvoupokojových, téměř sedm desítek. Další mají jednu nebo tři místnosti. Na střeše pak stojí pět exkluzivních patrových apartmánů typu penthouse s terasami.

Ceny jsou v rozmezí od 1750 do 2900 dolarů za metr čtvereční, tedy 43 tisíc až 71 tisíc korun. Pro srovnání – v Praze developeři aktuálně nabízejí nové byty za průměrných víc než 63 tisíc korun. DUPD v hotové části Obolon Residences dosud prodala 80 procent apartmánů a všechny komerční prostory.

Celý komplex budou tvořit tři věže o 24 až 26 podlaží, které v jejich spodní části propojí společná podesta s restauracemi a značkovými obchody. Kompletní dokončení společnost plánuje na rok 2018. Areál disponuje plochou 68 tisíc metrů čtverečních, stojí ve čtvrti Obolon v severní části ukrajinské metropole poblíž Dněpru.

Developera Dragon-Ukrainian Properties & Development kontroluje banka Dragon Capital, která jej založila v únoru 2007 a dnes v něm drží minoritní podíl. DUPD má sídlo na ostrově Man, podle Kyivpost.com investoval do realitního trhu na Ukrajině již 250 milionů dolarů (6,1 miliardy korun). S jeho akciemi se obchoduje na vedlejším trhu AIM londýnské burzy.

Dvě desetiletí na Ukrajině

Jedenačtyřicetiletý český finančník Tomáš Fiala poprvé přišel na Ukrajinu v roce 1996, kdy ho tam poslala investiční společnost Wood&Company, aby jí tam založil pobočku. V roce 2000 se Fiala osamostatnil a s několika partnery v Kyjevě založili Dragon Capital. Fiala je v současnosti majoritním vlastníkem firmy, přičemž menšinový podíl drží banka Goldman Sachs.

Dragon Capital nyní patří mezi přední investiční banky v zemi, dosud zajistil financování víc než stovky projektů za zhruba pět miliard dolarů. Dragon Capital investoval i v Praze. Ve spodní části Václavského náměstí koupil za 42 milionů eur Palác Euro i sousední Astru, první funkcionalistickou stavbu ve městě.

Tomáš Fiala je považován za jednoho z nejmovitějších lidí na Ukrajině, list Kyiv Post ho před časem na žebříčku bohatých cizinců umístil na druhé místo. Mimo jiné vede ukrajinskou pobočku Evropské podnikatelské asociace EBA.