Goldman Sachs koupil portfolio evropských hotelů, mimo jiné dva v Praze

Součást balíku. V portfoliu prodaných hotelů značky K+K
je i secesní Central v pražské Hybernské ulici se 127 pokoji.

Součást balíku. V portfoliu prodaných hotelů značky K+K je i secesní Central v pražské Hybernské ulici se 127 pokoji. Zdroj: Profimedia.cz

Rakouská hotelová skupina K+K prodala portfolio evropských hotelů včetně dvou v centru Prahy. Novými domácími jsou američtí investoři z Goldman Sachs a Highgate Hotels.

Na evropském realitním trhu se uskutečnila velká transakce, která v podobě pražských čtyřhvězdičkových hotelů Central a Fenix zasáhla také Česko. Oba byly součástí portfolia známého pod hotelovou značkou K+K, které od rakouské rodiny Kollerů koupil společný podnik americké investiční banky Goldman Sachs a společnosti Highgate Hotels. Cena transakce zveřejněna nebyla. Podle informací deníku E15 se však pohybuje v řádu stovek milionů eur, tedy minimálně jednotek miliard korun.

„Tato transakce stejně jako dotazy ze strany dalších potencionálních investorů, které jsme v posledním období zaznamenali, ukazuje zvýšený zájem zejména mimoevropských investorů o oblast hotelnictví a jejich snahu investovat v prémiových turistických destinacích, ke kterým Praha jistě patří,“ uvedl právník Libor Prokeš z advokátní kanceláře Wolf Theiss, která se na transakci podílela.

Rakouští realitní magnáti vlastnili hotely přes padesát let. Na začátku v roce 1961 stáli bratři Josef a Helmuth Kollerové. Postupně vyrostli do evropského hráče s aktivy od Londýna a Paříže přes Vídeň a Prahu až po Budapešť a Bukurešť.

Rekordní investice
Poprvé za dobu sledování investic do hotelů se podle poradců z CBRE jejich součet za loňský rok vyšplhal v Evropě přes 20 miliard eur. Podobně jako v jiných částech realitního trhu ženou investory k nemovitostem nízké úrokové míry a pád výnosů z dluhopisů. Čím dál aktivnější jsou na kontinentu investoři z Asie, kteří již začali nakupovat i v tuzemsku. Čínská společnost CEFC tento týden dokončila převzetí pětihvězdičkového hotelu Le Palais Art Hotel Prague na Vinohradech.

Všechny v Evropě prodané hotely mají dohromady 1200 pokojů. Secesní Central v pražské Hybernské ulici nabízí 127 pokojů, podobně velký je i Fenix v ulici Ve Smečkách kousek od Václavského náměstí.

„Transakce perfektně podtrhla současný trend k obchodům s velkými portfolii a platformami,“ uvedl Christoph Härle, šéf mezinárodního hotelového oddělení v konzultantské firmě JLL.

Goldman Sachs je investiční banka s byznysem po celém světě. Její parťáci z americké společnosti Highgate Hotels mají významnou pozici v hotelnictví hlavně ve Spojených státech.

Příběh o dvou hříšnících. Jak banka Goldman Sachs pomáhala Řekům lhát