Johnson & Johnson rozšíří své globální centrum v Praze, nabere stovky lidí

Johnson & Johnson

Johnson & Johnson

Celosvětově působící výrobce zdravotnických potřeb Johnson & Johnson chce z Prahy poskytovat ještě více služeb než dosud. V Česku teď zaměstnává na 450 odborníků, kteří podporují finanční operace korporace napříč kontinenty. V příštích třech letech nabere firma do Prahy další tři stovky lidí.

Škála poskytovaných služeb se tak kromě financí rozšíří na nákup, zaměstnaneckou agendu a potenciálně i na informační technologie.

Nynější centrum, které v Praze působí už deset let, teď sídlí v kancelářských komplexech na Andělu. Firma zatím nekomentovala, zda se kvůli expanzi bude muset stěhovat.

Centra sdílených služeb se stala výrazným motorem kancelářského byznysu. V Česku v nich pracuje kolem 65 tisíc lidí. Oborová asociace ABSL očekává do roku 2020 nárůst na sto tisíc.

V Praze má mezinárodní centrum například Air France. Letos se silně rozrostla pražská pobočka americké společnosti Expedia, která provozuje cestovatelské weby typu Hotels.com. Další globální centrum má v metropoli od loňska farmaceutický koncern MSD.

Kromě Prahy jsou centra sdílených služeb častým zaměstnavatelem v Brně. Podle průzkumu poradenské společnosti JLL a asociace ABSL je na jihu Moravy více než pětina celého sektoru v tuzemsku. Představuje to kolem patnácti tisíc lidí, kteří pracují v centrech firem typu Lufthansa či Infosys.

Též Ostrava se již dostala na mapu globálního byznysu. Velké vývojové centrum tam má severská korporace Tieto, skandinávská jednička v informačních technologiích. Služby firmám do celého světa poskytuje ze severní Moravy také tuzemská skupina Okin.