Zlaté časy. Stěhování IT firem hýbe kancelářským trhem v Praze

ilustrační foto, kancelářský projekt Rustonka skupiny J&T

ilustrační foto, kancelářský projekt Rustonka skupiny J&T Zdroj: J&T

Kancelářský trh v Praze zažívá zlaté časy a čím dál víc za to může děkovat IT firmám a centrům sdílených služeb. Loni v metropoli programátoři spustili “škatulata hejbejte se” a na celkové poptávce po kancelářích se podíleli téměř třetinou. O obří transakci se postarala softwarová společnost SAP, v Nových Butovicích si pronajala 25 tisíc metrů čtverečních. Trhem zahýbaly rovněž nájemní transakce Avastu a Microsoftu.

“Firmy nejen IT využily příznivé situace na trhu, kdy developeři dokončili rekordní nových administrativních budov. Pokud jsme našli kanceláře v obdobné cenové relaci a lepší kvalitě, stěhování do nových prostor dostalo téměř vždy zelenou,” uvedl Petr Kareš, šéf pronájmů v konzultantské společnosti JLL.

Růstové tempo si trh udržel také v letošním prvním čtvrtletí. Firmám ze všech možných oborů se daří a ke svému byznysu proto potřebují čím dál víc kanceláří. Jejich pronájmy se v Praze za tři měsíce roku zvedly meziročně o více než čtvrtinu. Majitelům administrativních center se díky tomu podařilo stlačit podíl prázdných kanceláří mírně pod čtrnáct procent z celkových ploch, vyplývá z nových údajů poradenských firem sdružených pod hlavičkou Prague Research Forum. Ještě loni na tom byl trh výrazně hůře.

Firmy rostou

“Společnosti rostou, zvyšují počet svým zaměstnanců a také konsolidují své pobočky a stěhují se do společných prostor. Ekonomice se v současné době daří a to se odráží i na poptávce,” sdělila Helena Hurábová, specialistka na pronájmy kanceláří v poradenské firmě CBRE.

V mezikvartálním srovnání se sice pronájmy kanceláří propadly o 43 procent, na trhu si ale nikdo nezoufá. Závěr loňského roku byl totiž rekordní a nastavil laťku vysoko. “Vzhledem k tomu, že v loňském roce byla poptávka nejsilnější v historii, neočekáváme, bylo pronajato srovnatelné množství prostor a to i díky podstatně nižší nové výstavbě,” dodala Hurábová ze CBRE. I tak ale podle ní bude poptávka silná.

Developeři letos ve výstavbě nových kanceláří proti minulým rokům výrazně zpomalili. Ve výstavbě je například projekt Butterfly developera AFI Europe v Karlíně nebo centrum Five od Skanska Property na Smíchově.