Developeři oživují spící projekty, v Praze vzniknou nové kancelářské budovy

Podoba karlínského centra Butterfly

Podoba karlínského centra Butterfly Zdroj: CBRE

Vysoká poptávka po kancelářích přiměla developerské firmy oživit projekty odložené na lepší časy. Ožívají zastavené stavby v Michli a v Karlíně, Skanska Property bude poprvé stavět v Holešovicích.

Čilý ruch na realitním trhu vdechl život i developerským projektům, jimž málokdo dával šanci na zmrtvýchvstání. Platí to o téměř dokončeném administrativním centru South Point v Praze v Michli. Společnost AMA development jí začala stavět ještě před krizí. Ta však s byznysem zamávala natolik, že developer téměř dokončenou budovu nikdy neotevřel. Nyní se však znovu objevila v nabídce realitních agentů.

Situace investorovi hraje do karet. Trh s pronájmy kanceláří trhá rekordy, zatímco developeři si kvůli silné výstavbě z minulých let vybírají oddechový čas. „Pronajímatel se celkem chytře snaží využít mezeru na trhu, která tu dlouho nebyla a zase dlouho nebude,“ komentovala oživení South Pointu Radka Novak, vedoucí týmu v poradenské společnosti Cushman & Wakefield.

Dalším restartovaným projektem je centrum Butterfly v Karlíně. Izraelský developer AFI Europe dokončení kanceláří v Pernerově ulici odkládal kvůli technickým problémům na sousední parcele, projekt však zdržely i peripetie povolovacího procesu.

Developerská odnož Skansky dříve deklarovala, že Holešovice sice jsou fajn lokalita, ale trh si tam nové kanceláře ještě nemůže dovolit

Zatímco s projektem South Point přijde na trh „jen“ 7500 metrů čtverečních kanceláří, u Butterfly to bude téměř devatenáct tisíc.

Podle poradců to ale trh zvládne. „V současné době očekáváme, že v roce 2016 přibude na trhu pouze 32 600 metrů čtverečních nových kancelářských prostor. Trh je aktivní a poptávka po kancelářích v dobrých lokalitách je vysoká,“ uvedl Ondřej Vlk, vedoucí výzkumného oddělení Colliers. Jednu ze svých spících parcel aktivizoval také developer Skanska Property.

Nedaleko od stanice metra Nádraží Holešovice postaví za 40 milionů eur budovu o dvaadvaceti tisících metrech čtverečních nazvanou Visionary, uvedl odborný magazín CIJ Journal. Developerská odnož Skansky dříve deklarovala, že Holešovice sice jsou fajn lokalita, ale trh si tam nové kanceláře ještě nemůže dovolit. Prázdných kanceláří je v Praze 7 stále nejvíce ze všech částí metropole. Na konci loňského roku tam zela prázdnotou třetina administrativních ploch.