Kauzu Prague Mariny řeší právníci

Prague Marina

Prague Marina Zdroj: E15 Anna Vackova

Majitelé bytů v holešovické Prague Marině nesouhlasí s postupem úřadů po své evakuaci kvůli havarijnímu stavu domu. Prostřednictvím advokátní kanceláře Vilímková, Dudák & Partners žádají stavební úřad, aby provedl kontrolní prohlídku stavby a vydal oficiální stanovisko.

Dosud totiž dostali jen ujištění developera Lighthouse Group a stavební firmy Metrostav, že dům je po instalování provizorních podpěr obyvatelný a lidé se mohou vrátit domů. „Zdaleka ne všichni se ovšem vrátili,“ řekl deníku E15 právní zástupce společenství vlastníků jednotek Petr Novotný.

„Lighthouse Group i Metrostav označili událost jako závažnou havárii, informovali stavební úřad a pak už nikomu nepředložili žádný originální dokument o provedených opatřeních ani o tom, že jsou dostatečná,“ uvedl Novotný. Metrostav tvrdí, že provizorní opěrná konstrukce je zcela dostačující.

„Teď budou probíhat statické posudky, což potrvá řádově spíš měsíce,“ sdělil mluvčí Metrostavu František Polák. „Od posudků se bude odvíjet způsob a rozsah opravy i jejího hrazení. To je dnes otevřená věc,“ dodal. Problémy mohou jít na vrub zhotovitele stavby, developera i projektanta, firmy Recoc. Metrostav se ale ohání tím, že z právního hlediska se vady projevily až po záruce, která skončila letos 31. ledna.

Majitelé cenově nadstandardních bytů se proto začínají připravovat na právní bitvu. „Zatím neznáme rozsah škod, ale rozhodně je budeme sčítat a pak analyzovat, jak budeme vymáhat náhradu,“ řekl Novotný.