Na realitním trhu se chystá nová investiční platforma složená z poradců

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Vackova Anna/E15

V branži realitních poradenských firem vzniká nová investiční platforma, která hodlá výrazně zamíchat kartami při transakcích s kancelářskými budovami, obchodními centry či průmyslovými areály.

Dosavadní šéf prodejů a akvizic v české části globálního obra CBRE Jan Hospodář ze společnosti po letech odešel a spolu s majitelem agentury 108 Agency Jakubem Holcem zakládá podnik 108 Investment Advisory. Pro příští rok plánují se svým týmem zprostředkování obchodů pro privátní klienty zhruba za padesát milionů eur.

„Mám za sebou patnáct let zkušeností z korporátních společností, hodně jsem se naučil a získal zajímavé kontakty. Přišlo mi, že je čas pokusit se zkušenosti zúročit ve vlastní společnosti,“ řekl Hospodář. Podobnou cestou si v minulosti prošel také jeho partner Holec.

Další příchody

Uznávaný profesionál z trhu průmyslových realit se ještě na vrcholu krize rozhodl pro odchod z jiné velké agentury King Sturge a založil vlastní 108 Agency. Firma na sebe postupně nabaluje další odborníky z branže. Naposledy minulý týden oznámila příchod Michala Barthella, dosavadního šéfa industriálního týmu u dalších velkých světových konzultantů DTZ.

Jan Hospodář, partner 108 Investment AdvisoryJan Hospodář, partner 108 Investment Advisory | 108 Investment Advisory

Lokálních vyzývatelů pro globální poradenské hráče se v podnikatelských realitách objevilo v poslední době více. Hodně je například vidět agentury Svoboda & Williams nebo Professionals, tedy firmy, které původně fungovaly hlavně na trhu s byty. Místní konzultanti JK Advisory se zase blýskli při prodeji Slovanského domu v centru Prahy.

Všechny tyto společnosti podobně jako 108 Investment a její sesterská 108 Agency nasávají zkušené poradce z řad realitní „velké čtyřky“, společností CBRE, Colliers, Cushman & Wakefield/DTZ a JLL.

Systémová podjatost úřadů. Developeři začínají používat zbraň aktivistů