PPF pokračuje v ruském exitu. Prodala exkluzivní obchodní centrum v Astrachani

Obchodní centrum Yarmarka je jedním z největších v Astrachani. PPF ho prodalo za zhruba 1,6 miliardy korun.

Obchodní centrum Yarmarka je jedním z největších v Astrachani. PPF ho prodalo za zhruba 1,6 miliardy korun. Zdroj: yarmarka-center.ru

Jiří Šmejc, PPF
2
Fotogalerie

Po prodeji vlastnického podílu v ruské Home Credit a Finance Bank, který byl dokončen na začátku září, a odchodu ze zemědělského holdingu RAV Agro, pokračuje skupina PPF v odchodu z Ruska prodejem tamních nemovitostí. Tentokrát se zbavila obchodního centra Yarmarka ve městě Astrachaň. Skupina podrobnosti transakce nezveřejnila. Odborníci ale odhadují, že nový majitel Central Properties za nemovitost zaplatil asi čtyři miliardy rublů, tedy zhruba 1,6 miliardy korun. Informoval o tom ruský web Vedomosti.

„Skupina PPF deklarovala odchod z Ruska a tento obchod je toho součástí,“ okomentoval prodej obchodního centra o ploše více než 77 tisíc metrů čtverečních mluvčí skupiny PPF Leoš Rousek. Zda se bude skupina zbavovat i dalších ruských nemovitostí její mluvčí přímo neuvedl. Zopakoval rozhodnutí skupiny prodat svá aktivita v Rusku. Prodeje dalších nemovitostí se proto dají předpokládat.

Částka kolem čtyř miliard rublů je podle odborníků nižší, než je skutečná tržní hodnota obchodního centra. Podle vedoucí oddělení maloobchodu společnosti CBRE pro region Moskvy Mariny Malakhatko by PPF bez určité „slevy“ kupce hledala jen těžko, navzdory tomu, že Malakhatko považuje Yarmarku za nejlepší nákupní centrum v Astrachani.

Odchod z ruského trhu PPF avizovala nedlouho po vypuknutí války na Ukrajině a uvedla, že má v Rusku v držení majetek zhruba za miliardu eur. Největší aktivum, ruskou banku Home Credit, se rozhodla skupina prodat letos v květnu. Jednalo se o složitou operaci, která byla kvůli regulaci rozdělena do několika fází. V té první prodala PPF ruským investorům kolem Ivana Tyryškina 50,5 procenta společnosti. Na začátku září se pak zbavila i zbylých 49,5 procenta.

Skupina, kterou od letošního roku řídí investor Jiří Šmejc, nadále vlastní či spoluvlastní několik ruských nemovitostí, například kancelářské budovy Metropolis v Moskvě, logistický park South Gate Industrial Park či obchodní centrum Něvskij centr v Petrohradě. Patří jí také pojišťovna PPF Life Insurance, která měla ke konci loňského roku přes 230 tisíc pojištěnců.