Vítězem České ceny za architekturu je venkovský Dům na Kozině z jihu Čech

Dům na Kozině, vítěz hlavní České ceny za architekturu 2022

Dům na Kozině, vítěz hlavní České ceny za architekturu 2022 Zdroj: architekti111

Dům na Kozině, vítěz hlavní České ceny za architekturu 2022
Dům na Kozině, vítěz hlavní České ceny za architekturu 2022
Dům na Kozině, vítěz hlavní České ceny za architekturu 2022
Dům na Kozině, vítěz hlavní České ceny za architekturu 2022
Dům na Kozině, vítěz hlavní České ceny za architekturu 2022
14
Fotogalerie

Hlavní letošní Českou cenu za architekturu vynesl svým tvůrcům rodinný Dům na Kozině v Trhových Svinech. Jiří a Barbora Weinzettlovi z  Atelieru 111 architekti vytvořili svůj vlastní domov propojením několika vesnických domů. V 7. ročníku prestižního klání, vyhlašovaného Českou komorou architektů, bylo kromě ocenění finalistů uděleno ještě dalších šest cen, a to například za přestavbu pivovaru v Domažlicích na kulturní centrum, revitalizaci areálu brněnské Vlněny či vybudování lihovaru ve Svijanském Újezdu v Českém ráji.

Celkově se letos o Českou cenu za architekturu ucházelo 201 realizací dokončených v posledních pěti letech. Mezinárodní odborné porotě v čele s architektkou a urbanistkou Marialessandrou Secchi z Itálie se nejvíc líbilo propojení několika domů a dvorků v jedno rodinné sídlo v Trhových Svinech na jihu Čech.

„Dva z domů byly propojeny a stal se z nich byt, v dalším menším na druhé straně bloku je nyní garáž a hobby dílna. Výborně proporčně řešené hmoty spojují tři malé dvorky,“ popisují Dům na Kozině porotci. Oceňují, že architekti si dali záležet i na interiéru a zbavili se novějších stěn a vrstev, přičemž všechny původní prvky byly zachovány nebo recyklovány.

Porotci zdůraznili výjimečnost díla i z hlediska energetické účinnosti: „Všechny nové prvky dosahují současných standardů. Historické zdi byly izolovány pouze v nejnutnějších částech, přičemž byla zachována jejich přirozená struktura viditelná všude, kde to bylo možné. Vzhledem ke staletím, která tyto materiály vydrží, a zdrojům ušetřeným rekonstrukcí namísto demolice můžeme hovořit o skutečné udržitelnosti.“

Čestné ocenění Finalista České ceny za architekturu 2022 získala kromě vítězné stavby i čtyři další díla. Porotu zaujala Hlídka na Stráži -  soubor pěti abstraktních vyhlídkových konstrukcí osazený na skalních výběžcích na hřebeni kopce Stráž nad Rokytnicí nad Jizerou navržený Janem Machem a Janem Vondrákem z ateliéru Mjölk architekti.

Finalistou se stala dále Knihovna IGI Vratislavice od atakarchitekti. Jedná se o projekt, který přeměnil stávající budovu bývalé fary propojenou s novostavbou knihovny na nový městský komunitní prostor. Další finalista, Palác elektrických podniků – rekonstrukce a konverze je prací Marka Tichého a spoluautorů z ateliéru TaK Architects. Čtvrtým oceněným se stala renovace Pavilonu Z na Výstavišti v Českých Budějovicích, který je dílem architektů z kanceláře A8000.

Uděleno bylo letos i šest cen partnerů soutěže. Cenu ministerstva pro místní rozvoj za prosazování kvalitní výstavby prostřednictvím architektonických soutěží získalo Kulturní centrum – Pivovar Domažlice. Cena ministerstva průmyslu a obchodu za revitalizaci brownfieldu patří oživení bývalé továrny Vlněna v Brně. Cena Agentury ochrany přírody a krajiny ČR za citlivé umístění provozovny v krajině putuje Lihovaru s pěstitelskou pálenicí v Českém ráji.

Vítěz 7. ročníku České ceny za architekturu - Dům na KoziněVítěz 7. ročníku České ceny za architekturu - Dům na Kozině|ČKA

Cenu developerské společnosti Central Group za inovativní přístup k řešení nového bydlení obdržel projekt Bytové domy Bleriot v pražských Letňanech od developerské firmy Realism. Cenu společnosti Velux za práci s denním světlem získal rodinný Dům propojen se zelení v Praze a Cena společnosti Vekra za promyšlené řešení energeticky úsporného zdravého bydlení připadla rovněž pražské Rezidenci Michelangelova od developera JRD.

Akademie České ceny za architekturu současně udělila ocenění za výjimečný počin Janě Kostelecké za přiblížení architektury dětem .