Krkonoše mají vlastní architektonickou soutěž. Prvními oceněnými jsou hotel v Peci i útulna

Aparthotel Svatý Vavřinec v Peci pod Sněžkou

Aparthotel Svatý Vavřinec v Peci pod Sněžkou Zdroj: KCA

Rýchorské náměstí v Žacléři
Zvonička na Vlašských boudách ve Velké Úpě
Lávky vznikly ve spolupráci Fakulty architektury ČVUT a KRNAP
Krkonošské útulny jsou výsledkem spolupráce ČVUT a KRNAP
5
Fotogalerie

Nejen velká celostátní klání architektů. V Krkonoších mají regionální soutěž, která se snaží kromě zdařilých architektonických počinů ukázat místním samosprávám sousedský přístup k rozvoji území, jaký je běžný v Rakousku či Německu. Oceněnými prvního ročníku Krkonošské ceny za architekturu jsou Rýchorské náměstí v Žacléři, zvonička na Vlašských boudách a soubor lávek a útulen, jejichž zadavatelem byla Správa KRNAP. Hlavní cenu získal Aparthotel Svatý Vavřinec v Peci pod Sněžkou.

Organizátoři soutěže, občanské sdružení MAS Krkonoše a Centrum české architektury, se kromě staveb zaměřují také na práci s veřejným prostorem a krajinou. Do prvního ročníku se přihlásilo celkem dvacet realizací, z nichž porota vybrala v prvním kole devět nominací, které pak osobně navštívila.

„Má být oceněn pouze architekt? Nebo je lepší vyzdvihnout spíš přístup celých samospráv, veřejných nebo soukromých investorů? V žádném případě jsme nechtěli, aby měla cena význam jen pro vymezenou skupinu odborníků. Porota dobře chápe, že pro dosahování co nejvyšší úrovně stavební kultury je v práci s vystavěným prostředím nezbytné oslovit a vtáhnout do dění co nejširší okruh zainteresovaných,“ nastínil kritéria předseda poroty Tomáš Veselý.

Projekt zásadní modernizace Masarykova nádraží v Praze:

Video placeholde
Projekt zásadní modernizace Masarykova nádraží, druhého nejfrekventovanějšího dopravního uzlu v Praze, získal pravomocné územní rozhodnutí. Samotná přestavba by měla začít v roce 2023 a v jejím rámci se rozšíří počet kolejí ze sedmi na devět a vybuduje se nový vestibul. • Správa železnic

Vítězný Aparthotel Svatý Vavřinec v Peci pod Sněžkou si porotu získal jak za profesionální postup soukromého investora při výběru řešení formou soutěže, tak za návrh od studia ov architekti i realizaci. „Vznikl soubor, který výrazně předefinoval předchozí urbanistický kontext centra Pece pod Sněžkou. Je architektonicky vysoce kvalitní a funkčně podporuje život v obci,“ vyzdvihl Veselý.

Za práci s veřejným prostorem bylo oceněno Rýchorské náměstí v Žacléři. Ve složitém terénu obce se podařila jednoduchá, kvalitní a citlivá úprava historického náměstí.

Počinem ve spiritualizaci krajiny se stala zvonička na Vlašských boudách ve Velké Úpě. „Zde jsme ocenili především citlivé zasazení do krajiny, moderní zhodnocení inspiračních motivů i spolupráci investora s lokálními dodavateli,“ doplnil Veselý.

Zdařilou realizací veřejného investora jsou nové lávky a útulny. „Spolupráci mezi Fakultou architektury ČVUT a Správou Krkonošského parku považujeme za příkladnou nejen pro krajinu a hledání ohleduplného přístupu k ní, ale i pro studenty architektury,“ dodal Veselý.