Významný pražský byznysmen chce stavět na Malvazinkách. Na tahu jsou zastupitelé

Chátrající vila v ulici U Mrázovky 9

Chátrající vila v ulici U Mrázovky 9 Zdroj: E15 Michael Tomeš

Neudržovaná parcela v ulici Na Mrázovce
Chátrající vila v ulici U Mrázovky 9
Neudržovaná parcela v ulici Nad Mrázovkou
4
Fotogalerie

Pražští zastupitelé mají na stole změnu územního plánu na Malvazinkách. Jakkoli je v zelených částech uvnitř metropole přeměna parcel na stavební vždy ožehavou záležitostí, tentokrát pálí o to víc, že území, kde se má stavět, vlastní jedna z významných byznysových postav Prahy. Pozemky v ulici Nad Mrázovkou patří firmě Michala Čamka. Jeho společnost Centra spravuje a udržuje řadu veřejných prostranství a dalších nemovitostí ve vlastnictví hlavního města i městských částí.

Ačkoli se Centra stará o údržbu městské zeleně, zahrady na konci úzké ulice Nad Mrázovkou, které vlastní firma Kumpera Smíchov z Čamkova impéria, už řadu let zarůstají. Zchátralý stav pozemků je jedním z argumentů podporovatelů výstavby, kteří tvrdí, že se tam soustředí bezdomovci a znepříjemňují život místním.

Video placeholde
Nejdražší domy České republiky • Videohub

První pokusy o změnu územního plánu tam sahají do roku 2015. Od té doby investor postupně snižoval intenzitu plánované výstavby. Ke změně územního plánu se už před pěti lety stavěl pozitivně tehdejší starosta Prahy 5 a dnes pražský radní Pavel Richter (TOP 09). Ten změnu podpořil i na letošním květnovém jednání magistrátního výboru pro územní rozvoj: „Objekty nejsou nijak hmotné a naddimenzované. Připadá mi, že ulice dostane tvář a ráz, který v Malvazinkách má být.“

Opačný názor zastává předseda tohoto výboru Petr Zeman, zvolený za Prahu Sobě: „Nesouhlasím územářsky. V úzké ulici v tomto svahu se stavět nemá.“

Záměr investora prezentuje architektka Viktorie Součková z ateliéru Bogle Architects. Podle ní vzniknou pouze tři rodinné domy: „Je to zástavba vilové čtvrti rodinnými domky. Budou v nich tři rodiny, které místu pomohou a v žádném případě je nemohou zhoršit.“

Deník E15 požádal o stanovisko k záměru, a tedy i změně územního plánu, radnici Prahy 5, slíbená odpověď však ani po týdnu nedorazila. Nicméně na zmíněném výboru pro územní rozvoj byl plánu firmy Kumpera Smíchov nakloněn radní městské části Zdeněk Doležal (ODS).

„Nevím, proč se z toho dělá takový cirkus. Podle mě to nemá nic společného s panem Čamkem, neznám ho. Nevypadá to, že by to Malvazinky poškodilo,“ uvedla na výboru zastupitelka hlavního města Jana Plamínková (STAN).

Pro i proti plánované výstavbě už vznikly petice. První argumentují tím, že „dokončení ulice je jedním z kroků pro nápravu vyloučené lokality“. Naopak spolek Přátelé Malvazinek bojuje za zachování zelené stráně mezi Mrázovkou a Nikolajkou. „Jakákoli výstavba by vedla ke zhoršení životního prostředí a přinesla komplikace s dopravní obslužností. Ke zlepšení sousedských vztahů  majitel přispěje tím, že bude řádně pečovat o své zanedbané pozemky,“ tvrdí předsedkyně spolku Jolana Dočekalová.

Podnikatel Čamek není v lokalitě novou postavou. V těsném sousedství plánované výstavby už jeho další firma NM7 vybudovala jiný vilový dům. Hned vedle pak manželé Čamkovi vlastní velkou vilu, která ovšem chátrá podobně jako zahrady pro plánovanou výstavbu trojice vil.

V Praze 5 také Čamkova společnost Centra v minulosti plánovala výstavbu šestnáctipatrové kancelářské budovy na rohu Plzeňské a ulice Kováků, kterou navrhlo rovněž studio Bogle Architects.