Sam Altman skončil jako šéf Open AI. Významní investoři ale už volají po jeho návratu

Sam Altman končí jako CEO společnosti Open AI.

Sam Altman končí jako CEO společnosti Open AI. Zdroj: Profimedia.cz

Na postu šéfa společnosti OpenAI, která vyvinula chatbot ChatGPT, končí Sam Altman, oznámilo to v pátek představenstvo firmy, které nebylo spokojené s tím, jak s ním komunikoval. Vedení podniku dočasně převezme jeho nynější technologická ředitelka Mira Muratiová.

„Představenstvo Altmanův odchod pečlivě zvážilo a došlo k závěru, že nebyl při komunikaci s představenstvem soustavně upřímný, což mu bránilo vykonávat své povinnosti,“ uvedla společnost. Před tím, než se Altman stal šéfem Open AI, působil v pozici ředitele známého startupového akcelerátoru Y Combinator.  

Nyní významní investoři společnosti OpenAI tlačí firmu k tomu, aby vrátila Sama Altmana do funkce výkonného ředitele, informují zahraniční média. Podle některých zdrojů s Altmanem o návratu do funkce jedná správní rada podniku, která ho v pátek večer překvapivě odvolala.

Mezi investory společnosti OpenAI podporující Altmanův návrat patří mimo jiné softwarový gigant Microsoft a investiční firmy Tiger Global a Thrive Capital. Microsoft do společnosti OpenAI investoval miliardy dolarů a má s ní úzké technologické partnerství, píše CNBC.

Altamanův konec dle listu Financial Times vyvolal v Silicon Valley šok. Server The Verge uvedl, že zaměstnaci se o konci dosavadního šéfa Open AI dozvěděli až ve chvíli zveřejnění tiskové zprávy na webu podniku. „Jedná se o mimořádně náhlý zvrat událostí,“ komentoval Altmanův konec americký technologický web. 

Osmatřicetitelý Američan se po uvedení Chatu GPT, který vyvolal nadšení z pokroku umělé inteligence, stal výraznou tváří oboru. Ze své pozice populárního byznysmena jednal také s vládami po celém světě, které aktuálně řeší zda a jak regulovat rozvoj pokročilé umělé inteligence. 

Dříve vydaný profil Sama Altmana

Zpravodajský web Wall Street Journal uvedl, že Altman byl po svém odvolání šokovaný a naštvaný. Za rozhodnutím Altman vidí mocenský boj se členy správní rady. Hlavním protivníkem má být spoluzakladatel Ilya Sutskever, který je zároveň šéfem výzkumu. Ten měl podle lidí obeznámených se situací s Altmanem rozdílné názory ohledně nalezení správné rovnováhy mezi rychlostí vývoje produktů postavených na umělé inteligencí a jejich bezpečností.

Sutskever je podle zaměstnanců firmy na rozdíl od Altmana opatrnější ohledně vývoje nástrojů využívajících umělou inteligenci. Obává se jejich dlouhodobých dopadů na bezpečnost lidstva a se svým týmem chce zkoumat způsoby, jak lze systémy budoucnosti „sladit“ s lidskými hodnotami.

Rozhodnutí správní rady bylo podle WSJ překvapením také pro vedení společnosti Microsoft. Ta do firmy OpenAI dosud investovala 13 miliard dolarů a je s 49procentním podílem největším akcionářem. Vrcholoví manažeři Microsoftu včetně generálního ředitele Satya Nadelly se měli o kroku boardu dozvědět jen pár minut před tím, než bylo rozhodnutí oznámeno.

Samotná společnot Microsoft uvedla, že i přes odvolání Altmana zůstávají vztahy mezi oběma firmami beze změny. „Máme s OpenAI dlouhodobé partnerství a Microsoft bude nadále podporovat Miru a jeho týmu ve vývoji produktů pro naše zákazníky,“ uvedl Micorosft.

Společnost OpenAI zhruba před rokem uvedla na trh svého chatbota ChatGPT, což spustilo všeobecný zájem o generativní umělou inteligenci a soutěžení technologických firem v tomto odvětví. Valuace firmy se na základě investičních kol vyšplhala na 86 miliard dolarů. 

Mimo dosavadního šéfa společnosti ze své pozice předseda představenstva odchází také další spoluzakladatel Open AI Greg Brockman. Firma původně oznámila, že zůstane i nadále ve firmě, Brockman nicméně později uvedl, že se rozhodl z firmy odejít. Podle serveru The Information rezignovali rovněž tři vysoce postavení výzkumní pracovníci společnosti OpenAI, a to Jakub Pachocki, Aleksander Madry a Szymon Sidor. 

Společnost OpenAI byla založena jako nezisková organizace v roce 2015 s hlavním posláním zajistit, aby umělá inteligence přinášela prospěch celému lidstvu. V roce 2019 se společnost OpenAI restrukturalizovala, aby mohla získávat kapitál.