Apple kvůli koronaviru nesplní čtvrtletní výhled. Poptávka se může snížit až o polovinu, tvrdí analytici

iPhone XR

iPhone XR Zdroj: Profimedia

Prodeje iPhonu 11
Prodeje iPhonu 11
Prodeje iPhonu 11
Prodeje iPhonu 11
5
Fotogalerie

Americká technologická společnost Apple kvůli dopadům koronaviru nesplní výhled tržeb na druhé finanční čtvrtletí, který si stanovila teprve před třemi týdny. Výroba přístrojů iPhone totiž trpí většími výpadky dodávek, než se očekávalo, uvedla v pondělí firma. Druhé finanční čtvrtletí končí v březnu a firma pro ně stanovila nečekaně široké rozpětí tržeb od 63 miliard do 67 miliard dolarů (1,4 až 1,5 bilionu korun). Novou prognózu Apple nezveřejnil.

Firma vyrábí iPhony sice mimo ohnisko nákazy nového koronaviru, kterým je provincie Chu-pej, a všechny její továrny v Číně po svátcích znovu otevřely, ale produkce se vrací k normálu jen pozvolna. Odbyt chytrých telefonů v Číně je navíc utlumený, protože kvůli epidemii onemocnění koronavirem tam bylo hodně obchodů dlouho zavřeno.

Dopady šíření koronaviru na hospodaření Applu jsou podle analytika Daniela Ivese ze společnosti Wedbush horší, než se předpokládalo. Firma se ale podle něj v dlouhodobějším horizontu vzpamatuje.

Nemoci vyvolané novým typem koronaviru v pevninské Číně podlehlo už 1868 lidí. Nakažených je přes 72 tisíc, informovala dnes s odvoláním na čínské zdravotnické úřady agentura Reuters. V pondělí zaznamenala Čína 98 nových úmrtí, 93 z nich hlásí provincie Chu-pej.

Apple také uvedl, že se situace vyvíjí a že současná omezení považuje za dočasná. V loňském druhém finančním čtvrtletí firma utržila asi 58 miliard dolarů.

Analytici odhadují, že nový koronavirus může v letošním prvním čtvrtletí snížit poptávku po smartphonech v Číně o polovinu. Čína je největším trhem chytrých telefonů na světě.