Brusel proti Googlu: ochrana soukromí nesplňuje unijní normy

Google

Google Zdroj: Google CZ

Nová pravidla ochrany soukromí, která se chystá zavést americká společnost Google, jsou podle evropských úřadů na ochranu osobních údajů v rozporu s unijními zákony. Řekla to komisařka Evropské unie pro spravedlnost, základní práva a občanství Viviane Redingová.

Google v lednu oznámil, že zjednodušuje pravidla ochrany soukromí. Hodlá sjednotit asi 60 různých směrnic do jedné, která se bude vztahovat na všechny služby, které nabízí. Týkat se to bude například služby YouTube, e-mailového účtu Gmail i sociální sítě Google+. Uživatelé přitom nemají možnost nová pravidla odmítnout, pokud chtějí služby Google nadále používat.

Na dotaz, v čem konkrétně nová pravidla ochrany soukromí, s nimiž Google přichází, porušují unijní právo, Redingová odpověděla: „V mnoha ohledech. Jedním z nich je, že to nikdo nekonzultoval. Není to v souladu s pravidly transparentnosti a znamená to využití osobních údajů soukromých osob, aby ta data byla předávána třetím stranám. S tím však uživatelé nevyslovili souhlas,“ řekla.

„Jsme přesvědčeni, že naše zjednodušená a transparentní pravidla ochrany osobních údajů jsou v souladu se všemi evropskými zásadami a právními předpisy na ochranu osobních údajů,“ reagoval Google.

Pro uživatele se podle Googlu v rámci nastavení jejich soukromí nic nemění. Propojení jednotlivých služeb (Gmail, Kalendář, Kontakty atd.) prý není žádnou novinkou, naopak spolupráce mezi nimi má být ve prospěch uživatele.

„Google bez souhlasu uživatele v žádném případě nepředává a nesdílí osobní údaje s třetí stranou (jedinou výjimkou je soudní příkaz, který musí respektovat každý subjekt). Je zcela bezpředmětné ve změně hledat něco jiného než to, že jejím hlavním cílem je zjednodušení zásad ochrany osobních údajů,“ ohradil se ve stanovisku Google.

Proti novým pravidlům ochrany soukromí Googlu se už dříve ohradil francouzský úřad CNIL, který americkou firmu informoval, že bude dopady zkoumat na celoevropské úrovni.