CME dokončila převzetí chorvatské televize RTL

CME posiluje na Balkánu

CME posiluje na Balkánu

Společnost CME Media Enterprises ze skupiny PPF, která vlastní TV Nova, po souhlasu chorvatských regulačních orgánů dokončila koupi televize RTL Chorvatsko. CME nyní vlastní šest televizních společností v šesti zemích střední a východní Evropy, které zahrnují 42 kanálů a dosahují celkového počtu 49 milionů diváků.

Hodnota získaných aktiv je dle dřívějších informací 50 milionů eur. Součástí akvizice jsou dlouhodobá práva pro CME k použití značky RTL na chorvatském trhu. „Posílíme tak svou přítomnost na Jadranu, což je podle nás region s výjimečným růstovým potenciálem. Diváci se mohou těšit na zvýšení produkce lokálního obsahu i zlepšení digitální nabídky. Budeme také pokračovat v tvorbě kvalitního a pluralitního zpravodajství,“ uvedl generální ředitel CME pro ČR, Chorvatsko, Rumunsko, Slovensko a Slovinsko Didier Stoessel.

Díky očekávané úzké spolupráci mezi RTL Chorvatsko a Pro Plus ve Slovinsku předpokládá CME řadu provozních synergií v oblastech digitalizace a obsahu. S ohledem na tyto záměry dojde k několika změnám v řídících a správních strukturách RTL Chorvatsko. Novým výkonným viceprezidentem pro chorvatské operace RTL Chorvatsko se stal Tonko Weissmann. Dosavadní generální ředitel společnosti Pro Plus Branko Čakarmiš se stane předsedou správní rady RTL Chorvatsko a generálním ředitelem pro jaderský region. Dosavadní generální ředitel RTL Chorvatsko Marc Puškarić ze společnosti odejde.

CME provozuje televizní stanice v České republice, Rumunsku, na Slovensku, ve Slovinsku, Bulharsku a Chorvatsku. Vlastní také streamovací platformu VOYO.

Chorvatská RTL vysílá od dubna 2004, divákům pozemního vysílání nabízí v zemi dva programy všeobecného zaměření a vedle nich kanál RTL Kockica určený dětem. Podle měření sledovanosti za prosinec 2021 byl hlavní program RTL na třetím místě s 12,7 procenta diváků za HRT1 (15,7 procenta) a chorvatskou Novou (13,2 procenta). Celkový podíl skupiny RTL na chorvatském televizním trhu se pohybuje kolem 20 procent.