Zpátečka PPF zlevnila Monetu o miliardu, balík akcií banky může být brzy na prodej

Hodnota banky Moneta Money Bank spadla o miliardu.

Hodnota banky Moneta Money Bank spadla o miliardu. Zdroj: profimedia.cz

Více než miliarda korun z hodnoty banky Moneta Money Bank dolů. Nečekaný krok impéria čerstvě vedeného Jiřím Šmejcem symbolizuje nový byznysový směr skupiny a odráží křehčí finanční pozici PPF, než tomu bylo na sklonku loňského roku. Tehdy obě strany dohodly největší tuzemskou bankovní fúzi od počátku milénia. 

„V této fázi transakce je její ukončení neobvyklé, přisuzoval bych to poměrům ve vedení PPF, konkrétně příchodu Jiřího Šmejce do čela skupiny a diskuzemi, kam se PPF chce ubírat,“ uvádí šéf Raiffeisen Investiční společnosti Jaromír Sladkovský.

Skupinu momentálně tlačí v botách hned několik ostrých kamínků. Sehnat potřebných přibližně dvacet miliard korun, kolik by PPF stála fúze s Monetou, vyjde při podstatně vyšších úrokových sazbách dramaticky dráže. Skupinu navíc dusí události ve světě. 

„Financující banky teď vnímají PPF jako rizikovou. Vysoká expozice vůči regionu emerging markets ji činí zranitelnou vzhledem k eskalaci geopolitického rizika či politice nulové tolerance kovidu v Číně,“ zdůrazňuje ekonom Cyrrusu Tomáš Pfeiler s tím, že skupině zřejmě podstatně narostly náklady na financování. „Spočítali si, že to pro ně bude hůře financovatelné než před půl rokem,“ dodává analytik, který si nepřál být jmenován. 

Jak uvádějí statistiky agentury Bloomberg, například výnos požadovaný investory za investici do dluhopisů skupinové firmy PPF Telco vzrostl z půldruhého procenta na sklonku loňského roku na současných 4,75 procenta ročně. „Do jisté míry tím lze ilustrovat tempo růstu nákladů na financování PPF. Dluhopis je přitom vydán v eurech, na něm zatím sazby nerostou, a požadavky investorů jsou tak primárně odrazem vnímání firmy samotné,“ dodává pod podmínkou anonymity analytik. 

„Nyní lze očekávat, že skupina PPF se teď bude koncentrovat na výrazně konzervativnější oblasti podnikání, kam patří třeba nemovitosti,“ uvádí ekonom a partner poradenské společnosti Moore Czech Republic Petr Kymlička. Bankovní sektor podle něho čelí byznysovým i regulatorním výzvám, které skupina na pozadí obtížnějšího makroklimatu nebude chtít přijímat.

„PPF bude muset řešit také budoucnost svého splátkového byznysu, nemá proto zájem se rozptylovat jinými komplikovanými tématy, jako je tato fúze,“ dodává Kymlička.

V tomto smyslu rovněž přestává pro PPF dávat smysl držet nyní takřka třicetiprocentní podíl v Monetě. „Čteme vyjádření PPF jako jejich rozhodnutí v brzké době prodat podíl v Monetě konkurenci,“ uvádí úterní vyjádření akcionáře Monety, amerického fondu Petrus Advisers, který patřil mezi hlasité odpůrce chystané fúze. „Z našeho pohledu je dlouhodoběji neudržitelné, aby skupina PPF držela v Monetě tak významný podíl a zároveň jí prostřednictvím Air Bank na trhu konkurovala,“ soudí i analytik Patria Finance Michal Křikava.